Атанас Запрянов: Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно на предстоящите избори

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси", заяви Запрянов при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда от 25 май до 27 май в София

12:00 | 25 май 2024
Обновен: 18:29 | 25 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила. Цел на Кремъл в момента е да повлияе директно на предстоящите избори, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда от днес, 25 май, до 27 май в София. Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации ще участват във форума, като Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност, съобщи БТА.

"Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите", посочи служебният министър. "България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси", заяви Запрянов, като допълни, че българската държава очаква такива дейности и е подготвена.

Запрянов коментира още по време на изложението си, че руски кораби не са нарушавали териториалните води на България, съобщава БГНЕС. Руските военни действия в Черно море обаче са се отразили негативно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски държави.

Запрянов посочи, че амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила.

Според него Москва се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на целия регион на Западните Балкани.

Страната ни иска да изгради система за стратегически комуникации, за да възпре хибридните атаки и дезинформацията. Целта е да края на юни да бъде завършена конкретната стратегия.

Запрянов подчерта, че НАТО е крайъгълен камък за нашата сигурност.

Според него алиансът трябва да е активен в Черно море, за да се бори със стратегическите цели на Русия, както и че реториката на Москва за употреба на ядрени оръжия е неприемлива.