Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Стейбълкойните са парите на бъдещето, но няма да се емитират само от държави

Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската Финтех Асоциация, „Футуризъм“, 24.08.2023 г.

22:00 | 24 август 2023
Обновен: 18:11 | 25 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на парите е неразривно свързано с бъдещето на финансовата система, а то ще се определя изцяло от бъдещето на технологиите. Най-голям ефект ще имат блокчейн технологиите и по-конкретно налагането на стейбълкойните. Те ще се емитират както от държави и техните централни банки, но и от частни компании. Това каза Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската Финтех Асоциация, в предаването „Футуризъм“, с водещ Антон Груев.

Развитието на технологиите във финансовия свят е многопластово, но най-голям ефект върху него ще окажат блокчейн технологиите. Всеки вид дигитализация и софтуер оказва огромно влияние и това виждаме при членовете на Българската Финтех Асоциация.

"До преди 10 години се очакваше много бърз процес по децентрализация на финансовата система. Той не само че не се случи, а той и най-вероятно няма да се случи така, както очакваха тогаваните блокчейн визионери".

Димитров посочи, че освен съществуващите криптовалути във финансовия свят навлизат и все повече блокчейн технологии и прогнозира, че те заедно с новата тенденция за навлизане на изкуствен интелект ще доведат до значителна промяна в начина по който хората, организациите и държавите възприемат парите и тяхното разпространение по света.

На въпрос кои ще са най-видимите промени, събеседникът отговори така:

Първият и най-видим процес ще бъде в издаването на парите. До сега държавите имаха пълен монопол върху него. В днешно време САЩ имат и почти пълен монопол върху финансовия свят заради стабилността и стойността на долара.

Той обясни, че трябва да се направи разграничение - има криптовалути, които се издават от частни компании, като една от техните функции е спекулативна. Другият вид са стейбълкойн – стабилни валути, които са фиксирани към реални активи или съществуващи валути.

„При стейбълкойните очаквам голямо развитие, което да доведе до промяната във финансовия свят.“

Димитров каза, че скорошните сривове на криптоборси, включително и при стейбълкойните са изиграли ролята на тест и са послужили за отстраняване на слабостите в технологията. Държавните регулатори пък са откроили сфери, към които да насочат повече усилия. 

Димитров прогнозира, че Китай ще бъде първата голяма икономика, която ще въведе дигитална версия на валутата си.

"Първо, те са огромна и второ централизирана икономика, която наистина позволява сравнително лесно въвеждане във финансовата система на такъв вид дигитална валута"

Относно дигиталното евро, той каза, че координацията между монетарната политика на различните страни в еврозоната значително ще затрудни този процес.

Как ще се справи Африка с дигитализацията на финансовата система и как някои племена в саваната използват дигитални плащания без да имат банкови сметки? Какви рискове ще съпътстват парите на бъдещето?

Целия разговор може да видите във видеото.

В предаването може да научите и за нов метод, който може да лекува най-често срещаната причина за слепота, каква е връзката между дишането и паметта, как инженери създадоха дрон, който лети почти без да използва енергия и защо диетата на вашата баба може да се отрази на здравето ви.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.