Покупките на ключов руски петрол от Китай може да са най-ниски от 2021 г.

ESPO се доставя от Далечния изток на Русия и класът е предпочитан заради по-високия си добив на дизелово гориво

15:04 | 23 май 2024
Обновен: 15:58 | 23 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Независимите петролни преработватели на Китай са на път да поемат най-ниския обем руски суров петрол от сорта ESPO от повече от три години, тъй като печалбите от рафинирането се свиват и други сортове се предлагат на по-ниски цени.

Рафинериите са закупили около 12 милиона барела ESPO за пристигане през юни досега този месец, което се очаква да бъде най-ниското ниво от май 2021 г., според Kpler. Въпреки че търговският цикъл все още е отворен за около още една седмица в Азия, по-слабото китайско купуване даде възможност на Индия да вземе повече товари.

По-рано тази година независими рафинерии купуваха ESPO в по-големи обеми от обикновено след противопоставяне с иранските продавачи относно цената. Оттогава някои руски товари за пристигане през април и май са останали непродадени, според търговци, пожелали анонимност, тъй като информацията е поверителна.

Независимите китайски рафинерии, които са базирани главно в провинция Шандон, се борят с по-ниски маржове на рафиниране тази година, което може да доведе до оперативни съкращения. Това означава, че цената, която плащат за своите суровини, е още по-важна, което прави по-евтините опции привлекателни.

ESPO се предлагаше с отстъпка от по-малко от 1 долар за барел спрямо бенчмарка на база доставка, докато част от суровия петрол от Иран и Венецуела се предлагаше с отстъпка от 6 долара или повече, казаха търговци. Покупките от Индия на руския сорт са били рязко по-високи през юни в сравнение с предходните месеци, добавиха те.

ESPO се доставя от Далечния изток на Русия и класът е предпочитан заради по-високия си добив на дизелово гориво. Печалбите от преобразуването на суров петрол в промишлено гориво в Шандон обаче са намалели наполовина тази година, падайки под средното за 10 години в няколко случая, според бележка от Mysteel OilChem.

Индустриалният консултант добави, че независимитре рафинерии може да намалят скоростта на преработка на суров петрол до около 52% от капацитета в началото на юни, което би било най-ниското ниво от май 2022 г. Рафинериите в Китай вече са подложени на планирана сезонна поддръжка в заводите си, намалявайки потреблението на суров петрол.