Руските приходи от петрол пострадаха, като износът спадна до 5-месечно дъно

Прогнозата за растеж на глобалното търсене на петрол продължава да се смекчава, обяви МАЕ

08:09 | 16 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на суров петрол и петролни продукти от Русия през април спадна до нива, наблюдавани за последно в края на 2023 г. на фона на украински атаки с дронове и планирани съкращения на добива, оказвайки натиск върху приходите от петрол на нацията, според Международната агенция по енергетика.

Страната е изнасяла общо 7,3 милиона барела на ден миналия месец, което е спад от 6,4% спрямо март, съобщи базираната в Париж агенция в своя месечен доклад, публикуван в сряда. Това е най-ниският износ на петрол от Русия от пет месеца, показват оценките на МАЕ.

По-голямата част от спада идва от продуктовите потоци, които са спаднали с почти 15% до 2,3 милиона барела на ден от март, показват данните.

По-високите цени на руския суров петрол и горива отчасти компенсираха въздействието на по-ниския износ върху приходите. Все пак през април нацията е спечелила 17,2 милиарда долара от износ на петрол, което е спад от 18,4 милиарда долара предходния месец, според изчисленията на агенцията.

Петролната индустрия е ключов източник на приходи за руския бюджет, обременен с по-високи военни и социални разходи, тъй като инвазията в Украйна продължава вече трета година. В опит да ограничат способността на Москва да финансира войната, Украйна и нейните съюзници на Запад се стремят да спрат притока на петродолари към руската хазна.

От началото на годината правителството в Киев атакува ключови руски рафинерии с дронове, стратегия, която първоначално доведе до значителни щети на съоръженията за преработка на петрол и спад в производството. Преди повече от година Западът постави тавани на цените на руските барели, ограничавайки достъпа до западни застрахователни и транспортни услуги за производителите, търговците и купувачите, които не се придържаха към ценовите ограничения.

Стратегиите са били само частично успешни, показва докладът на МАЕ.

„Руските рафинерии избегнаха тежки производствени загуби“ на фона на атаките с дронове, каза агенцията. Тя оценява работата на рафинерията на страната през април на около 4,9 милиона барела на ден в сравнение с 5,2 милиона барела на ден през март поради последните удари.

Агенцията също ревизира надолу оценките си за ефекта от атаките върху руските рафинерии.

„Сега изчисляваме, че въздействието на ударите с дронове ще бъде ограничено средно до 150-200 хиляди барела на ден“ през второто тримесечие на 2024 г., се казва в доклада.

По-бързото от очакваното рестартиране на повредените руски съоръжения, включително докладваното връщане на рафинерията в Туапсе на "Роснефт" и „способността на нацията да използва свободен капацитет за преработка на суров петрол, изглежда са допринесли за това по-малко сериозно въздействие върху производителността“, казва агенцията.

Западните ценови ограничения за руските барели също продължават да имат ограничено въздействие върху потока от петродолари, показват данните на МАЕ. Среднопретеглените експортни цени за всички смеси от руски суров петрол през април се повишиха спрямо предходния месец и останаха над тавана на цените на Г-7, каза агенцията.

„Цените на премиум продуктите останаха под тавана на цените, докато продуктите с отстъпка надхвърлиха тавана на цените“, се казва в него.

Руският износ също беше повлиян от доброволните съкращения на производството в рамките на споразуменията с Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. „Русия изпълни част от обещаното съкращаване на производството през второто тримесечие на 2024 г. на ОПЕК+“, каза МАЕ.

Добивът само на суров петрол в Русия през април достигна 9,3 милиона барела на ден, каза агенцията. Въпреки че представлява спад от 150 000 барела на ден в сравнение с предходния месец, той все още е с 200 000 барела на ден над подразбиращата се цел, каза МАЕ.

По-слабо търсене

Перспективите за растеж на глобалното търсене на петрол през тази година продължават да се смекчават на фона на икономическото забавяне и мекото време в Европа, каза Международната агенция по енергетика.

Световното потребление на гориво ще се увеличи с 1,1 милиона барела на ден тази година, около 140 000 барела по-малко от очакваното преди месец, каза базираната в Париж агенция, намалявайки прогнозите си за втори пореден месец. Прогнозата отразява свиването на търсенето през първото тримесечие в богатите страни, съчетано с възходяща ревизия на прогнозите за 2023 г.

„Слабата промишлена активност и поредната мека зима намалиха потреблението на газьол тази година, особено в Европа, където намаляващият дял на дизеловите автомобили в автопарка вече подбива потреблението“, каза МАЕ, която съветва повечето големи икономики.

Цените на петрола се търгуват близо до 83 долара за барел в Лондон, след като се оттеглиха с 10% от тазгодишния връх, тъй като крехките икономически перспективи, съчетани с изобилните доставки на петрол от САЩ, компенсират страховете относно конфликта в Близкия изток и ограничаването на производството от страна на ОПЕК+.

Все пак картината може да не е толкова низходяща, колкото предполага първоначално докладът. Потреблението остава напът да достигне годишен рекорд от 103,2 милиона барела на ден тази година дори при по-ниската прогноза за растеж, според агенцията. Това е така, защото оценката на търсенето за 2023 г. беше преразгледана към по-високо.

Оценките на МАЕ за потреблението на петрол са по-ниски от повечето от индустрията, от търговските къщи до банките на Уолстрийт. Суровинни гиганти като Gunvor Group и Trafigura Group прогнозират ръст на търсенето по-близо до 1,4 милиона или 1,5 милиона барела на ден тази година.

Глобалните петролни пазари са изправени пред дефицит на доставки през това тримесечие, отчасти поради съкращенията на добива от коалицията ОПЕК+, водена от Саудитска Арабия, според МАЕ. Недостигът ще се задълбочи през третото тримесечие, ако групата избере да запази ограниченията, когато се срещне на 1 юни, както се очаква.

Агенцията не направи промени в прогнозите за 2025 г., когато очаква световното търсене на петрол да се увеличи с 1,2 милиона барела на ден.