Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шуманов: ОПЕК+ може да е направила отстъпки за петрола на Русия заради санкциите

Николай Шуманов, финансов анализатор, "Бизнес старт", 13.05.2024 г.

10:08 | 13 май 2024
Автор: Даниел Николов

Цената на петрола ще се движи в тесни граници в краткосрочен план, като може да поеме и в двете посоки в зависимост от данните за потребителската инфлация в САЩ, които се очакват тази седмица, и тяхното влияние върху политиката за лихвите на Федералния резерв. В дългосрочен план срещата на ОПЕК+ за добива в началото на юни ще е основният задвижващ фактор. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Страните от ОПЕК+ ще се придържат към сегашните квоти и няма да има сериозна промяна на политиката. Русия все още не спазва зададените квоти - все още произвеждат 319 хил. барела на ден повече от това, което обещаха. Има намаления спрямо предходния месец - това е труден процес, не е толкова лесно една държава да намали производствените си мощности. Предполагам ще изпълнят своите обещания до срещата през юни."

Вероятно са направени отстъпки Русия да не спазва обявените гласувани квоти на ОПЕК+ заради наложените санкции срещу нея и щетите от войната в Украйна, коментира Шуманов.

"Не знаем какви са договорките в кулоарите на заседанията. Според мен, другите производители са направили отстъпки спрямо Русия заради положението, в което се намира - санкции и войната в Украйна. На тях им трябва производството, за да печелят пари, с които да подхранват икономиката си. Може би са направени отстъпки по-бавно да намаляват производството или да го държат на някакви приемливи за тях нива."

Съюзът между лидера на ОПЕК - Саудитиска Арабия - и Русия се оказва изключително здрав вече няколко години и САЩ се опитват да противодействат по един или друг начин и Венецуела е един от тези начини, каза Щуманов.

САЩ се опитват да стоплят отношенията си с Венецуела, за да могат да подобрят добива на петрол там, който да потече към американските и световните пазари. Това би помогнало да се подържа цената на приемливо ниво и ще бъде в противовес на действията на съюза ОПЕК-Русия, каза Шуманов.

Миналата седмица САЩ сложиха горна граница на цената от $79.99, при която спират да запълват петролните се резерви, което ще ограничи и търсенето, добави Шуманов.

Съюзът между лидера на ОПЕК - Саудитска Арабия - и Русия се оказва изключително здрав вече няколко години и САЩ се опитват да противодействат по един или друг начин и Венецуела е един от тези начини, каза Щуманов.

Как геополитическите рискове влияят на цената в момента и ще спази ли Ирак ограниченията за добива от ОПЕК може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.