Scope: Италия ще има най-големия дълг в Европа след три години

Заемите на страната като дял от брутния вътрешен продукт се очаква да надвишат тези на Гърция

15:05 | 18 май 2024
Автор: Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия ще има най-голямата купчина дълг в Европа само след три години, според Scope Ratings, който призова за план за оправяне на публичните финанси на страната.

Заемите на страната като дял от брутния вътрешен продукт се очаква да надвишат тези на Гърция в рамките на това време, се казва в доклад на компанията в петък. Това е по-бързо от прогнозите на Международния валутен фонд, който прогнозира такъв резултат през 2028 г.

Перспективата, че профилът на публичните финанси на Италия бързо се оформя, за да се открои от подобни държави в ЕС, добавя натиск върху коалицията на премиера Джорджия Мелони да предприеме коригиращи действия. Съотношението на дълга наистина спадна значително повече от прогнозираното миналата година до 137,3%, но това сега се обръща - и траекторията е призната в официалните прогнози.

„Италианското правителство трябва да разработи и приложи надежден, средносрочен план за фискална консолидация, за да стабилизира публичния дълг предвид предизвикателствата на високите лихвени разходи, прекомерните предишни данъчни стимули и забавянето на разходите по плана за възстановяване, стимулиращ растежа“, пише Ейко Сиверт, анализатор в Scope.

Той смята, че страната се нуждае от кумулативни спестявания от 135 милиарда евро през следващите пет години за основния си баланс - мярката, която съпоставя приходите с разходите, преди разходите за лихви. Това изчисление предполага среден годишен растеж от 1% и инфлация от 2%.

„Повишаването на ефективността и качеството на публичните разходи, засилването на устойчивостта на пенсионната система и подобряването на спазването на данъците ще бъде от решаващо значение“, каза Сиверт.

Инвеститорите досега гласуваха доверие на Мелони като спредът на италианските облигации спрямо немските еквиваленти – ключов измерител на риска в региона – падна по-рано през 2024 г. до двегодишно дъно.

По-рано тази седмица бившият италиански министър на финансите Пиер Карло Падоан беше помолен да обясни благоприятния фон на пазарите. Говорейки по време на дискусия, организирана от базирания във Вашингтон American Enterprise Institute, той спекулира, че това е „предимно политика“.

„Трябва да се признае едно нещо: че сегашното правителство, което е дясноцентристко правителство, е много солидно“, каза той. „Политическата стабилност е нещо, на което Италия не се е радвала през цялото време.“

По време на същото събитие Чарлз Далара, бивш ръководител на Института за международни финанси и ветеран преговарящ по суверенната криза в региона, отчете, че подобни пазарни условия не могат да продължават вечно.

„Наистина мисля, че е доста безразсъдно държавите да мислят, че могат да продължат да имат значителни фискални дефицити и да натрупват значителен дълг спрямо БВП, без да има евентуални последствия“, каза той.