В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Италия напусна Един пояс, един път, но сега отново търси подкрепа от Китай

Репортаж, "В развитие", 12.04.2024 г.

18:30 | 12 април 2024
Обновен: 19:31 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Италианският премиер Джорджа Мелони прави нов опит за спечелването на китайското доверие. Реално се опитва да запази двустранните партньорства, след като през миналата година изтегли страната от споразумението „Един пояс, един път“.

Предстои италианският външен министър Антонио Таяни да разговаря с китайския министър на търговията Ван Вентао във Верона. Самата Мелони ще пътува до Китай през следващите седмици. Твърдението е на източници в италианското правителство.

Това става, след като ЕС предприе действия за намаляване на китайското влияние. Укрепването на диалога с Китай е нова сериозна програма на италианското правителство. Италианският заместник-министър на външните работи Едмондо Чинери определи тези действия, като прагматични, но не и цинични. Подходът се придържа към партньорствата на Италия с нейните западни приятели, но в същото време подкрепя доброто партньорство и със системни противници като Китай.

Италия беше единствената държава от Г7, която прие договора по инициативата „Един пояс, един път“. Договорът предлага мащабна икономическа програма, която да разшири влиянието на Китай в Африка, Азия и Източна Европа. Това доведе до недоволство от САЩ и западните партньори.

Италия председателства Г-7 през тази година. Страната реши да напусне „Един пояс, един път“ през миналата година, но се постара да го направи така, че да не нарушава партньорствата с Китай, който е основна дестинация за износ.

Антонио Таяни обяви, че иска да отвори нов епизод в отношенията между Китай и Италия, изразяващ се в инвестирането в двустранното партньорство.

Това може да е сериозна победа за Мелони, стига тя да съхрани партньорствата с Китай. Реално партньорство е важно за бизнес общността, а същевременно премиерът ще спази обещанието към своята партия, която настояваше за излизане от „Един пояс, един път“. Италианското правителство се радва на едно от най-големите мнозинства в страната през последните години. На предстоящите европейски избори партията на Мелони може да изиграе ключова роля в определянето на новия баланс в Европейското управление.

Представители на италианското правителство обявиха, че излизането от „Един пояс, един път“ е нужно, защото споразумението не е в полза на Италия. Въпреки това подкрепят диалога с Италия, който да гарантира нови бизнес партньорства със страната, даваща варианти за износ.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.