Унгария поведе ЕС в разходи по дълга, надминавайки Италия

Източноевропейската нация увеличи заемите миналата година, за да покрие липсващите средства от ЕС

11:17 | 4 януари 2024
Обновен: 11:21 | 4 януари 2024
Автор: Мартон Касник
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Плащанията по обслужване на дълга на Унгария се удвоиха през третото тримесечие на миналата година, поставяйки нацията напът да изпревари Италия до най-високото ниво в Европейския съюз през 2023 г.

Лихвените плащания нараснаха до 2,5 трилиона форинта (7,1 милиарда долара) през периода януари-септември, два пъти повече в сравнение със същия период на 2022 г., съобщи базираната в Будапеща статистическа служба в сряда. Миналия месец централната банка изчисли, че разходите за обслужване на дълга са се увеличили до 4,3% от икономическото производство на страната за цялата година през 2023 г. и може незначително да спаднат до 4,2% тази година, което е най-големият процент в ЕС.

В сряда Унгария стана една от първите държави от развиващите се пазари за годината, които продадоха доларови облигации, за да посрещнат нарастващите нужди от финансиране. Източноевропейската нация увеличи заемите миналата година, за да покрие липсващите средства от ЕС, които бяха спрени поради проблеми с корупцията и върховенството на закона при управлението на премиера Виктор Орбан.

Тъй като фондовете на ЕС бяха спрени, Унгария миналата година увеличи емитирането на форинти, плащайки солидна премия върху обвързани с инфлацията облигации на дребно, особено след като ръстът на потребителските цени миналата година беше средно малко под 18%, според оценки на централната банка.

По-големите лихвени плащания, макар и бреме за правителството, ще се превърнат в по-висок лихвен доход за унгарците, което ще стимулира възстановяването на вътрешното потребление след рецесията през 2023 г., написа министърът на икономиката Мартон Наги в коментар на новинарския уебсайт Index в сряда.

Това също повиши финансовите нужди на страната. Унгария продаде 2,5 милиарда долара в 12-годишни доларови облигации в сряда, на около 180 базисни пункта над държавните облигации на САЩ, според лице, запознато с въпроса.

Страната имаше за цел да продаде до 2 милиарда долара облигации в чуждестранна валута през първото тримесечие, в допълнение към почти 1 милиард евро облигации в зелени евро облигации.