Орбан блокира 50 млрд евро за Украйна

Золтан Шимон, Bloomberg Будапеща

13:30 | 15 декември 2023
Обновен: 20:56 | 15 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Европейските лидери не успяха да постигнат съгласие по новия финансов пакет от помощи за Украйна, който си остава блокиран от Унгария. Това става след важната политическа победа от вчера, когато Европейският съюз неочаквано прие да започнат преговорите за членството на Украйна. С нас е Золтан Шимон от Будапеща. Доста изненадващо развитие на събитията докато всички погледи бяха насочени към Орбан. Очакваше ли се подобно нещо?

Не, не се очакваше. Орбан замина за срещата след като заяви, че няма начин да допусне съюза да започне разговори за присъединяването на Украйна. Но в крайна сметка, късно снощи се случи точно това. Самият Орбан не гласува и всъщност не присъстваше в залата като така позволи взимането на единодушно решение от останалите 26 лидери. Това не се очакваше. Но Орбан беше заявил, че ще прояви гъвкавост и е готов на сделка по въпроса за помощта за Украйна, а в края на заседанието Унгария блокира точно това решение.

Какви са аргументите му?

Относно помощта за Украйна, той казва, че иска помощта да бъде предоставена не чрез корекция на бюджета на съюза, а чрез намиране на други средства. Това изглежда като технически въпрос, но аргументът му е, че Европейският съюз все още държи блокирани две трети от финансирането за Унгария, заради опасения свързани с върховенството на закона. Той казва, че ако Украйна ще получи пари от този бюджет, то и Унгария трябва да получи пълното си финансиране.

Началото на разговорите за присъединяване на Украйна е важно, но историята ни подсказва, че процесът е продължителен, нали така? Колко дълго ще траят преговорите?

Мисля, че ще са нужни много години. Когато ЕС даде зелена светлина за преговорите, Орбан заяви, че има достатъчно време евентуално да наложи вето и да блокира напредъка по присъединяването. На Унгария ѝ бяха нужни 10 години, за да се включи в Европейския съюз, така че и за Украйна със сигурност ще отнеме доста време. Така че, вчерашното решение на ЕС е по-скоро символичен жест.