Италия се справя с надзора на Scope Ratings, удължавайки победния марш на Мелони

Мелони вече има известна свобода на действие, за да се съсредоточи върху опитите да изведе страната от икономическата стагнация в условията на високи лихвени проценти и нисък растеж

12:00 | 3 декември 2023
Автор: Алесандра Миглиачо
Италия се справя с надзора на Scope Ratings, удължавайки победния марш на Мелони

Scope Ratings запази рейтинга на Италия на три степени над нивото "junk", удължавайки победната обиколка на премиера Джорджа Мелони след месец, в който нейната разхлабена фискална позиция издържа на проверките на инвеститорите и кредитните оценители. 

Компанията запази оценката си ВВВ+ и няма непосредствена опасност тя да бъде понижена с течение на времето, се посочва в изявление, публикувано в петък. 

Италия се възползва от "подкрепящите я рамки на европейската парична и фискална политика", размера на икономиката си и "благоприятната структура на публичния дълг със средна цена на финансиране от около 3,1% за периода 2022-2026 г. и среден матуритет на дълга от около седем години, което смекчава въздействието на нарастващите разходи за финансиране", заяви Scope.

Освен това "неотдавнашната политическа стабилност на страната" с "широко парламентарно мнозинство" подкрепя кредитната оценка, каза анализаторът Алвизе Ленкх-Юнус.


Наблюдение на кредитния рейтинг на Италия

Забележките на компанията са по-розови от тези на по-големите конкуренти S&P Ratings и Fitch Ratings, които оценяват Италия на две степени над "junk" и потвърдиха тези оценки през последните седмици. 

Липсата на каквато и да е промяна е още една победа за коалицията на Мелони, след като тя представи бюджет, разхлабващ фискалната позиция на Италия, за да изпълни предизборните обещания към избирателите. Още по-голяма победа е решението на Moody's Investors Service от миналия месец да премахне заплахата от понижаване на рейтинга до "junk", като по този начин елиминира опасността, която преследваше министър-председателя през първата година от мандата му. 

По същия начин Европейската комисия не порица Италия, когато публикува доклад за фискалните планове на членовете на Европейския съюз, а натискът от страна на инвеститорите също намаля. 

Фискални планове
След бюджета на Мелони през септември спредът между облигациите на Италия и Германия - ключов измерител на риска в региона - се разшири до 210 базисни пункта за първи път от януари насам, но в петък този показател беше далеч по-нисък - 174 пункта. 

След като вече са отпаднали множеството оценки, Мелони има известна свобода на действие, за да се съсредоточи върху опитите да изведе страната от икономическата стагнация в условията на високи лихвени проценти и нисък растеж.

Според последните данни на националния статистически институт икономиката на Италия е нараснала само с 0,1% през третото тримесечие. Данните са по-добри от предишната прогноза за нулев растеж. Предвижда се икономиката на страната да се разшири общо с 0,7% през тази година.

Правителството все още се опитва да изпълни предизборните си обещания, включително намаляване на данъците и подпомагане на семействата с по-ниски доходи. Това затруднява намаляването на дефицита като процент от брутния вътрешен продукт под определената от ЕС граница от 3% до 2026 г. - една година по-късно от първоначално планираното.

Тези "слаби публични финанси" бяха подчертани от Scope, според която "повишените годишни нужди от финансиране, включително сметките, от около 25% от БВП" се "очаква да се запазят в средносрочен план". 

Известна помощ може да дойде от паричните средства от Фонда за възстановяване на ЕС, като правителството трябва да получи последния транш от 16,5 млрд. евро (17,9 млрд. долара) до края на годината. С това общият размер на средствата, отпуснати на Италия, за да се подпомогне раздвижването на нейната икономика, ще достигне около 102 млрд. евро, или повече от половината от общия размер на отпуснатите средства.