Moody's може да понижи рейтинга на Италия до "боклук" тази седмица

Съобщението за рейтинга ще бъде първото, откакто италианският премиер Джорджия Мелони представи бюджет през септември, включващ по-свободна фискална позиция

09:01 | 14 ноември 2023
Автор: Алесандра Милячио
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Moody’s Investors Service се намира в незавидна позиция, като постави Италия на ръба да бъде обявена с кредитен рейтинг "боклук", според бивш водещ суверенен анализатор.

Мориц Кремер, който е прекарал 17 години в S&P Global Ratings, включително като неин глобален главен рейтингов директор за суверенни рейтинги, се съмнява, че компанията, която беше най-големият му съперник, ще постави Италия под инвестиционния клас. Moody's планира потенциална актуализация за страната за петък.

„Картината за Италия в момента не е розова, но все още не е ситуация, в която бихте помислили, че могат да преминат към неинвестиционен клас“, каза Кремер, който сега е главен икономист в LBBW в югозападния германски град Щутгарт в интервю. „Наистина не мисля, че Moody's ще го направи, защото наистина няма причина.“

Съобщението за рейтинга ще бъде първото, откакто италианският премиер Джорджия Мелони представи бюджет през септември, включващ по-свободна фискална позиция. Това доведе до разширяване на разликата между доходността на италианските и германските облигации, ключова мярка за риск, до 210 базисни пункта за първи път от януари.

Въпреки тази промяна в профила на публичните финанси, както Fitch Ratings, така и S&P поддържат стабилни виждания за страната с ниво по-високо от оценката на Moody's за Baa3 - само една стъпка над "боклук", с негативна перспектива. Всяко по-ниско ниво би означавало описване на Италия като „значителен кредитен риск“.

„Не мога да обясня как се озоваха в тази ситуация“, каза Креймър. "Те сами се натикаха в дупка."

Тази гледна точка се основава на опита му като ключов задкулисен герой на кризата с държавния дълг на Европа по-рано този век.

Като главен суверенен анализатор на S&P в региона в продължение на повече от десетилетие, Креймът направи първото понижаване на рейтинга на Италия, откакто тя се присъедини към еврото през 2004 г. Шест години по-късно той и колегите му намалиха Гърция до "боклук", засилвайки сътресенията, поглъщащи страната и разклащайки пазарите в световен мащаб.

„Всички знаем от опит, че ако слезете под разделението на инвестиционния клас, нещата започват да се случват“, каза Краймър. „Видяхме го с Гърция, така че трябва да се помисли преди да се действа. Но Гърция е едно, а Италия е съвсем друго - просто гледайки размера на дълга и икономиката им."

В сравнение с двата си основни съперника, Moody’s има най-широк спектър от оценки на членовете на Г-7.

Последният останал най-висок кредитен рейтинг на САЩ е от компанията, която постави страната с негативна перспектива миналата седмица. Оценката Aaa сега е застрашена поради по-големите бюджетни дефицити и политическата поляризация.

Креймър, който беше в S&P през 2011 г., когато за първи път отне най-високия рейтинг на САЩ, отбеляза, че сравнението с Италия е значително.

„Позицията на Moody’s е още по-изненадваща, защото те бяха много снизходителни към други развити пазари – особено ако погледнем САЩ“, каза той.

Въпреки че понижаването на рейтинга не е вероятно тази седмица, Креймър вижда една причина, поради която намаляването към неинвестиционен клас може да има стратегически смисъл.

„Ако наистина вярвате, че Италия е на път към ниво на неинвестиционен клас, тогава като рейтингова агенция бихте искали да бъдете първият да го обяви“, каза той. „Проблемите и натискът започват от втората рейтингова агенция.“

Италия близо до "боклук"

     Moody’s постави своя рейтинг Baa3 за страната на негативна перспектива през август 2022 г., позовавайки се на натрупващи се рискове:

     (1) „Повишени рискове политическата среда да попречи на изпълнението на структурните реформи, включително тези, съдържащи се в Националния план за възстановяване и устойчивост на Италия.“

     (2) „Повишен риск предизвикателствата в енергийните доставки да отслабят икономическите перспективи.“

     (3) „Рискове фискалната сила на Италия да бъде допълнително отслабена от бавен растеж, по-високи разходи за финансиране и потенциално по-слаба фискална дисциплина.“

Помолен за коментар относно забележките, говорител на Moody's каза, че публикуваното изследване на компанията излага обосновката зад нейния подход.

Инвеститорите споделят мнението на Креймър, че понижаване на рейтинга е малко вероятно тази седмица. Спредът между Италия и Германия се задържа под 190 базисни пункта през последните дни.

Кремер признава, че Италия няма място за самодоволство и правителството на Мелони не трябва да продължава да тества пазарите.

Той вижда преживяното в Обединеното кралство сътресение миналата година при бившия премиер Лиз Тръс като информативно, не на последно място, тъй като голяма част от дълга на Италия се държи от нейните граждани.

„Това би трябвало да подейства като силен възпиращ стимул да си играем с огъня и все още имам известна увереност, че този политически стимул ще се задържи“, каза Креймър. „В този смисъл Лиз Тръс беше предупредителна история.“

В по-общ план той казва, че предизвикателствата пред Италия са огромни, вариращи от слаб растеж и демография, високи разходи по заеми и големи пенсионни задължения и тежести в здравеопазването.

Международният валутен фонд сега смята, че дългът като процент от брутния вътрешен продукт остава над 140%, дори след пет години. Без революция в производителността, нейните дефицити ще трябва да се свият, каза Креймър.

„Не е нужен магьосник по математика, за да разбере къде ще отиде съотношението на дълга“, каза той. „Не мисля, че къщата гори в Италия, но ако екстраполираме настоящите тенденции, всичко ще завърши със сълзи.“