Повишаването на рейтинга на Гърция от Fitch разширява пазара на облигации на страната

Устойчив и значителен спад на дълга на сектор "Държавно управление"/БВП, дължащ се например на фискалната консолидация в средносрочен план, може да доведе до по-нататъшни актуализации, заявиха от Fitch

11:00 | 3 декември 2023
Автор: Сотирис Никас, Алине Оямада
Кириакос Мицотакис. Снимка: Йоргос Карахалис/Bloomberg
Кириакос Мицотакис. Снимка: Йоргос Карахалис/Bloomberg

Fitch Ratings повиши рейтинга на Гърция до инвестиционен, отваряйки вратата на многомилиарден инвестиционен пул за облигациите на страната.

Фирмата присъди на Гърция рейтинг BBB- със стабилна перспектива в петък, като повтори решението на S&P Global Ratings да повиши рейтинга на страната в края на октомври след 13 години с рейтинг "junk". 

"Fitch очаква дългът на сектор "Държавно управление"/БВП да остане с рязка тенденция към намаляване благодарение на стабилния номинален растеж, преизпълнението на бюджета и благоприятната структура на обслужване на дълга", заяви Fitch. Политическите рискове са се разсеяли след ясната победа на дясноцентристката Нова демокрация на изборите в края на юни, каза още агенцията. 

Стъпката на Fitch проправя пътя към повторното включване на гръцките облигации в редица индекси за облигации с инвестиционен рейтинг, управлявани от фирми, сред които Bloomberg, FTSE, IHS Markit и JPMorgan Chase. Обикновено са необходими минимум два рейтинга ВВВ- или еквивалентни на тях от трите големи компании, за да бъдат включени в такива измерители.

Greek 01
Следваща спирка Испания за гръцките облигации. Премията за доходност на Гърция е постоянно по-ниска от тази на Италия от началото на май

Бенчмарковите индекси се следват от множество пасивни инвестиционни стратегии, а активните фондове, посветени на облигации с най-високо качество, често имат подобни изисквания. Гръцките 10-годишни облигации превъзхождат италианския дълг от май насам, докато спредът спрямо 10-годишната доходност на Испания възлиза на около 20 базисни пункта. 

Гръцката икономика нараства с 2,4 % през тази година, а правителството очаква, че ще продължи да се разширява с 2,9 % през следващата година, изпреварвайки повечето си европейски колеги, докато съотношението на дълга се очаква да намалее до 152,3 % от брутния вътрешен продукт през 2024 г. от високите 206 % през 2020 г. 

Атина също така се ангажира да продължи да увеличава първичния си излишък - салдото, което показва приходите минус разходите, с изключение на лихвените плащания - до 2,1% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. от 1,1% през тази година. 

Greek 02
Наблюдение на кредитния рейтинг на Гърция

След гръмката изборна победа на министър-председателя Кириакос Мицотакис през юни страната вече беше изведена от територията на "боклука" от японската рейтингова агенция Rating and Investment Information Inc, германската Scope Ratings и канадската DBRS Morningstar.

Друг признак, че страната постепенно се връща към нормалността, оставяйки зад гърба си продължилата десетилетие дългова криза, е оттеглянето на държавата от гръцките кредитори. От началото на октомври Гръцкият фонд за финансова стабилност - спасителният инструмент, който държи държавните дялове в кредиторите - продаде цялото си участие в две банки и повече от половината от дела си в друга.  

Greek 03
Наскоро Гърция продаде дяловете си в три банки. Страната иска да се освободи от това, което е останало, до края на 2025 г.

"Устойчив и значителен спад на дълга на сектор "Държавно управление"/БВП, дължащ се например на фискалната консолидация в средносрочен план", може да доведе до по-нататъшни актуализации, заявиха от Fitch.