Мицотакис за енергетиката и миграцията

Кириакос Мицотакис, министър председател на Гърция

14:42 | 25 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Климатичната криза ще струва повече пари, било за справяне с бедствия или за доставяне на енергия. Къде намирате надеждна, евтина енергия, от къде я доставяте?

Първо, от вятъра и слънцето…

Евтина?

Да, евтина е, по-евтина е и е надеждна защото имаме много вятър и слънце, но разбира се само това не върши работа.

Гърция е в челната десетка на световните производители на енергия от възобновяеми източници, от вятър и слънце. Разполагаме с мощности за 12 гигавата електроенергия и ще се изградят още. Разбира се, в краткосрочен и средносрочен план ние разчитаме на природния газ като преходно гориво.

Факт е, че Гърция играе важна роля в европейската енергийна система, защото ние сме входна точка за природния газ, който се доставя не само в източна Европа, но и в Украйна.

Гърция е стълб на геполитическата и енергийна стабилност в източното Средиземноморие, тази наша роля нарасна след руската инвазия в Украйна.

Една от последиците на климатичните промени е, че Европа може да изпита увеличен мигрантски натиск. Колко разрушително може да се окаже това за спойката на Европейския съюз? Колко разрушително може да се окаже за институции като Европейския съюз? Възможно ли е институциите да се окажат на ръба заради такъв натиск? Какво трябва да се направи днес, за да се избегне такава криза? Наскоро вие разговаряхте с президента Ердоган – какво развитие има по справянето с проблема? Какво още трябва да направи Европейския съюз по този въпрос, според вас?

Очевидно е, че има дългосрочни решения насочени към основните причини за миграцията. Но те отнемат повече време.

Краткосрочните решения налагат да направим две неща: трябва да сме непоколебими в спирането на контрабандистките мрежи, които се възползват от отчаянието на хората и ги качват на разбити лодки.

Същевременно, като баланс трябва да предложим легални пътища за миграция на онези, които могат да дойдат в Европа и могат да ни помогнат за икономическия растеж.

В Гърция, например, безработицата намалява и вече се усеща недостиг на работна ръка в сектори като селското стопанство. Искаме да сключим двустранни споразумения, но хората трябва да отговарят на нашите условия и да пътуват безопасно.