Последният най-висок кредитен рейтинг на САЩ е под заплаха

Перспективата за кредитния рейтинг на САЩ бе променена на негативна от Moody’s

10:02 | 11 ноември 2023
Обновен: 10:06 | 11 ноември 2023
Автор: Картър Джонсън и Майкъл Макензи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ бяха заплашени от загуба на последния си най-висок кредитен рейтинг в петък, тъй като Moody's Investors Service сигнализира, че е склонен да понижи рейтинга на нацията поради по-големи бюджетни дефицити и политическа поляризация.

Рейтинговият оценител понижи перспективата до негативна от стабилна, като същевременно потвърди рейтинга на страната на Aaa, най-високата степен за инвестиция. На фона на по-високи лихвени проценти, без мерки за намаляване на разходите или увеличаване на приходите, фискалните дефицити вероятно ще „останат много големи, значително отслабвайки достъпността до дълг“, каза Moody's.

„Лихвените проценти се изместиха материално и структурно по-високи“, каза в интервю Уилям Фостър, старши кредитен служител в Moody’s. „Това е новата среда за лихвите. Нашите очаквания са, че тези по-високи проценти и дефицити около 6% от БВП за следващите няколко години, а вероятно и по-високи, означават, че достъпността на дълга ще продължи да оказва натиск върху САЩ."

Moody's е единствената от трите основни кредитни компании с най-висок рейтинг за САЩ, след като Fitch Ratings понижи рейтинга на правителството на САЩ през август след последната битка за тавана на дълга. S&P Global Ratings лиши САЩ от най-високия резултат през 2011 г. на фона на кризата с лимита на дълга през същата година.

След хода на Fitch Конгресът беше парализиран от отстраняването на председателя на Камарата и седмиците, прекарани от републиканците в опити да изберат нов. Освен това затварянето на правителството беше предотвратено в последния момент и възможността за ново затваряне е след една седмица.

Новата негативна перспектива покрива „всички рискове около ново затваряне на правителството“, каза Фостър.

Междувременно доходността на дългосрочните държавни облигации на САЩ скочи до най-високите нива от 16 години, за което някои анализатори обвиниха отчасти загриженост относно нарастващия дълг. Данните показват, че дефицитът ефективно се е удвоил до 2 трилиона долара през последната фискална година.

Moody's предвижда федералните лихвени плащания спрямо приходите и брутния вътрешен продукт да се повишат съответно до около 26% и 4,5% до 2033 г., от 9,7% и 1,9% през 2022 г., според доклада от петък. Тези прогнози отразяват вероятността от по-високи за по-дълго лихвени проценти, каза компанията, като средната годишна доходност на 10-годишните държавни облигации достига връх от около 4,5% през 2024 г.

Този анализ беше „основният елемент“ на решението на Moody’s, каза Ед Ал-Хусаини, глобален лихвен стратег в Columbia Threadneedle Investments. Това, което има значение „е по-малко съвкупният рейтинг и повече постоянното напомняне на пазарите, че фискалният риск нараства“.

Ходът на Moody's също така поставя САЩ в неудобна ситуация, докато се подготвят да бъдат домакини на масивна среща на лидери, министри и главни изпълнителни директори от Тихоокеанския регион в Сан Франциско, където президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат в кулоарите на първата си среща за последната година.

„По-скоро е неудобно“, отколкото има смисъл, каза Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global. „Moody's изоставаше. Това е по-скоро психология, неудобство, игра на догонване на другите“, каза той, имайки предвид S&P и Fitch.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че промяната на перспективите е „следствие от републиканския екстремизъм и дисфункция в Конгреса“. Междувременно заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо се противопостави на промяната на перспективите, като каза, че икономиката „остава силна и ценните книжа на Министерството на финансите са най-известният безопасен и ликвиден актив в света“.

Фючърсите на десетгодишни съкровищни облигации паднаха след съобщението, достигайки нови сесийни дъна. Междувременно доходността на американските 10-годишни държавни облигации се повиши до 4,65% и завърши на нивото на по-ранните върхове от сесията.

Кредитните планове на правителството бяха на по-голям фокус, след като Министерството на финансите миналата седмица обяви, че ще заеме 112 милиарда долара като редовно рефинансиране - малко по-малко от очакваното.

САЩ са изправени пред затваряне на правителството на 18 ноември, ако Конгресът не постигне споразумение за приемане на законопроекти за краткосрочни разходи. А с изборите през 2024 г. изграждането на консенсус става все по-трудно, според Фостър.

„Въпреки че можем да разрешим перспективата през следващата година, ако видим значим напредък, това е по-вероятно през 2025 г.“, каза Фостър. „Трябва да имаме доказателства, че правителството ще намали дефицитите или чрез по-ниски разходи, или чрез други мерки, или ще увеличи приходите.“