Какво ще означават санкциите на ЕС срещу руския LNG за глобалния пазар

Ако бъдат одобрени, новите санкции може да доведат до циркулиране на още повече руско гориво в Европа

13:40 | 13 май 2024
Автор: Анна Ширяевская и Ева Круковска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От началото на руската инвазия в Украйна Европа и нейните съюзници търсят начини да ограничат приходите на Москва от изкопаеми горива, без да налагат по-високи енергийни разходи на собствените си граждани. Най-новият план: забрана на използването на пристанища на Европейския съюз за реекспорт на втечнен природен газ.

Руският производител Novatek PJSC разчита на междинни спирки в ЕС, за да премести горивото, натоварено в Арктика, от кораби от леден клас на конвенционални танкери. Докато задушаването на достъпа му няма да попречи на товарите да достигнат до Европа - където вносът на LNG от Русия всъщност се е увеличил след войната - това ще затрудни изпращането им до трети страни в Азия, потенциално ядосайки ключови купувачи като например Китай или Индия.

Политиците на ЕС обсъждат този ход като част от техния 14-ти пакет от санкции срещу Русия. Въпреки че не е категорична забрана, това ще отбележи първия път, когато Европа налага конкретни мерки срещу руския LNG.

Ако бъде одобрена, мярката може да доведе до циркулиране на още повече руско гориво в Европа. Вероятно също така ще предизвика договорни предизвикателства за европейските логистични фирми и политическа реакция от страна на други нации купувачи на газ.

Какво точно ще се санкционира?

За да оптимизира разходите за корабоплаване, базираният в Арктика проект Yamal LNG, ръководен от Novatek, разчита на пристанищата Зеебруге в Белгия и Мотуар във Франция за прехвърляне на товари от своите 15 кораба от леден клас на конвенционални танкери. Обикновено пристигащият кораб се разтоварва на терминала и стандартният LNG превозвач се зарежда приблизително по едно и също време. Това вече няма да е възможно при забраната.

За Yamal LNG междинните спирки са необходими, за да позволят на високоспециализираните кораби да се върнат в завода в Арктика, където условията са твърде сурови за обикновени кораби. Данните за проследяване на кораби показват, че до осем руски товара се трансбордират в Европа през някои месеци, въпреки че броят варира и намалява значително през лятото и есента, когато Северният морски път през Арктика има по-малко лед и осигурява по-бърз достъп до Китай.

Какво ще означава това за европейските покупки на LNG?

Вносът на руски втечнен природен газ в ЕС възлиза на общо 14,4 милиона тона миналата година, според консултанта Energy Aspects Ltd. Трансбордиранията, при които се прехвърля горивото, възлизат на 2 милиона тона. Вероятният сценарий е, че забраната ще доведе до тези допълнителни обеми да остават в блока, където руският LNG вече държи дял от около 13%.

Например Novatek може да разтовари товари, предназначени за Азия, в Европа и да използва локационни суапове, каза Джеймс Вадел, ръководител на европейския газ и глобалния LNG в Energy Aspects. Това означава, че ще доставя газ от друго място, за да снабдява азиатски клиенти.

Това „ще отвори европейските правителства за обвинения, че увеличават доставките на руски втечнен природен газ, докато твърдят, че се опитват да го сведат до минимум“, каза Вадел.

Ще пострада ли руското производство на LNG?

Санкциите допълнително ще усложнят транспортната логистика за Русия и ще принудят специализираните кораби да пътуват по по-дълги маршрути. Глобалните флоти вече избягват Червено море след атаките на йеменските хути, принуждавайки пътуванията да се пренасочват около Африка. Пренасянето на товари от Yamal LNG директно до Азия ще повиши транспортните и логистичните разходи, според Energy Aspects, а също така ще обвърже ледоразбивачите за по-дълго.

Русия все пак има някои алтернативи: тя извършва трансфери от кораб на кораб близо до северния си град Мурманск, които може да използва, за да освободи плавателни съдове. Тя може също да използва своя Северен морски път през лятото, когато ледът се топи и различни кораби имат достъп до завода.

Ако алтернативните споразумения за доставка се провалят, руският износ на втечнен природен газ може да бъде намален. Но страната беше доста находчива, за да заобиколи западните санкции срещу петрола.

Какво ще означава забраната за азиатските клиенти?

Руският износ на втечнен природен газ за азиатски купувачи може да намалее или да стане по-скъп поради по-високите разходи за транспорт, според Energy Aspects.

В екстремен сценарий, „ако Novatec не успее да преконфигурира своята логистика и руският износ на втечнен природен газ бъде спрян, Европа ще наруши руски договор за доставка с Китай за 3 милиона тона годишно, което може да предизвика политическа реакция от страна на Китай“, каза Вадел.

Разчитането на Северния морски път или трансбордирането в Мурманск също ще зависи от ледените условия, пренасочвайки доставките към Азия към втората половина на всяка календарна година, добави той.

Как ще бъдат засегнати европейските компании?

Европейски компании като германската държавна Securing Energy for Europe GmbH, Shell Plc и TotalEnergies SE разчитат на трансбордиране в Зеебруге и Мотуар за товари от Yamal, според договорна база, публикувана от глобалната група вносители.

Тези договори няма да изтекат до 2038 г. и 2041 г., потенциално отваряйки вратата за известия за форс мажорни или договорни спорове, ако трансбордирането бъде забранено.

SEFE, например, се нуждае от обеми Yamal LNG, трансбордирани в Зеебруге, за да обслужва дългосрочния си договор с индийската GAIL Ltd. Шефът на германската компания каза пред Bloomberg по-рано тази година, че доставките на Yamal могат да останат на континента, ако е по-евтино логистично, докато доставя GAIL от други източници. SEFE заяви, че следи развитието и отказа да коментира подробно потенциалното въздействие на пакета от санкции.

Ще има ли други губещи?

Един от най-големите губещи може да е Fluxys SA, която управлява LNG терминала в Зеебруге. Компанията изгради специален резервоар за съхранение на терминала, за да обслужва 20-годишен договор с Yamal Trade, търговско подразделение за Yamal LNG.

Терминалът може да обяви форсмажорни обстоятелства в случай на санкции за трансбордиране или да се сблъска със санкции до 1 милиард евро, ако не може да предостави услугата на Yamal Trade за остатъка от срока на договора, според една пазарна оценка. Говорител на Fluxys каза, че не е ясно какво точно ще бъде обхванато от санкциите и следователно е невъзможно да се оцени точното въздействие.