Търсенето на втечнен природен газ в ЕС ще достигне своя пик през 2024 г.

Енергийната криза в Европа, която доведе до скока на цените на газа до исторически върхове, е към края си

15:42 | 19 април 2024
Автор: Джон Айнгър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на втечнен природен газ (LNG) в Европейския съюз, което осигури ключов спасителен пояс по време на енергийната криза, вероятно ще достигне своя връх тази година, тъй като регионът ускорява прехода си към възобновяеми източници, според енергийния регулатор на блока.

Ако „целите за възобновяема енергия бъдат напълно постигнати, предвиденото намаление на търсенето на газ до 2030 г. ще бъде малко над 200 милиарда кубически метра спрямо 2019 г.“, според доклад на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER), публикуван в петък. Това се равнява на около 130% от предвоенния внос на газ от Русия в ЕС.

От 2027 г. блокът ще има свръхдоговорки за газ, но гъвкавите споразумения трябва да означават, че „такива договорни излишъци трябва да бъдат лесно управляеми“ и пренасочени другаде, се казва в доклада.

Данните допълват доказателствата, че енергийната криза в Европа, която доведе до скока на цените на газа до исторически върхове, е към края си, въпреки че континентът става най-големият вносител на LNG в света. Това също така означава, че решението на САЩ да спрат нови проекти за износ на суперохладено гориво е малко вероятно да има значително въздействие върху енергийната сигурност на блока, тъй като внедряването на възобновяеми енергийни източници се ускорява.

ACER каза, че търсенето на втечнен природен газ в ЕС може дори да е достигнало пика си миналата година, освен ако предстоящата зима не е особено студена.

Все пак зависимостта на ЕС от руските доставки на втечнен природен газ далеч не е приключила, въпреки че се очаква постепенно да се премахнат всички изкопаеми горива от страната до 2027 г. Миналата година Испания получи почти 40% от 18-те милиарда кубични метра, дошли до бреговете на Европа с още една трета във Франция и една пета в Белгия. Това са предимно резултат от дългосрочни договори, подписани преди 2022 г., казаха от ACER.

Държавите-членки скоро ще имат инструменти за блокиране на руски LNG, пристигащ в европейските пристанища, но ACER каза, че това може да бъде предизвикателство поради договорите, подписани преди войната. Надзорният орган каза, че намаляването на тези доставки трябва да бъде постепенно, като се започне от спот пазара. Изтичането на споразумението за тръбопроводен транзит с Украйна в края на годината може да намали доставките на газ за блока с около 14 милиарда кубически метра.

„При намаляването на руския внос на втечнен природен газ трябва да действа предпазливо“, се казва в доклада.

Холандските фючърси месец напред, еталонът за газ в Европа, се движат малко над 30 евро за мегаватчас. Цените бяха 10 пъти по-високи по време на разгара на енергийната криза през 2022 г.

Противно на опасенията на активисти, че Европа може да бъде обременена от блокирани активи, изградени по време на енергийната криза, ACER каза, че плаващите терминали за съхранение, които съставляват три четвърти от новия капацитет, могат просто да бъдат преназначени или преместени.