Европа е по-малко зависима от руския газ, но има рискове

Ирина Середа, Bloomberg NEF

08:16 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Време е за седмичното ни потапяне в зеления енергиен преход. Европа преживя 3 зими с рекордно високи запаси на газ и силно намали зависимостта си от руския тръбен природен газ. Вместо това започна да използва американски втечнен газ и по-чисти енергийни източници. За анализ по темата при нас е Ирина Середа, ръководител на европейския екип, който отразява газа за Bloomberg NEF. Европа готова ли е за момента, в ще изтече договора за транзит на руския газ през Украйна в края на тази година?

Наистина, Европа може да се изправи пред пълно спиране на руските доставки по тръбопровод. Пазарът в момента внимателно следи всякакви новини по темата.

Предлагането на руски тръбен газ през Украйна в момента покрива 5% от цялото търсене на синьо гориво в ЕС. Регионът вече диверсифицира своите източници на енергия.

ЕС даде да се разбере, че едва ли ще искат да предоговорят руската транзитна сделка. Украйна също много пъти отхвърли тази вероятност.

Но остава неясно дали Украйна ще има желание за някакви други споразумения с други страни като Австрия и Словакия например. Те все още имат силна зависимост от руските доставки.

Потенциално биха могли да получават руски газ до източната граница на Украйна и да уредят независимо транспорта му.

Пазарът оценява ли несигурността в бъдещето на руския транзит на газ през Украйна?

Да, бих казала, че пълното спиране на руските доставки би предизвикало пикове на цената, след като пазарът остава чувствителен към всякакви загуби на предлагане.

Но европейските цени на природния газ значително се понижиха в последните 6 месеца. Вече се доближават до цените отпреди кризата.

Това се случва на фона на рекордно високите запаси на газ в Европа, защото регионът вече приключи със зимния сезон.

Но кривата показва, че за следващата зима цените на газа ще бъдат по-ниски в сравнение с предишната. Остават обаче на исторически впъх.

Европа ставна по-зависима от глобалния пазар на LNG, но трябва да се конкурира и с азиатските пазари.