Г-7 планира пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. долара по инициатива на САЩ

Целта е споразумението да бъде подписано по време на срещата на лидерите на Г-7 в Италия през юни

09:48 | 4 май 2024
Обновен: 09:52 | 4 май 2024
Автор: Дженифър Джейкъбс, Алберто Нардели, Виктория Дендрину
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

- Ако бъде договорено, споразумението ще замени изготвеното от ЕС споразумение за прехвърляне на извънредни печалби от Euroclear, генерирани от замразените активи от 15 февруари, за подпомагане на Украйна два пъти годишно. Очаква се споразумението по този план само за ЕС да бъде постигнато още този месец

САЩ водят разговори с близки партньори за оглавяване на група съюзници, която да отпусне до 50 млрд. долара помощ за Украйна, като огромните разходи ще бъдат изплатени с извънредните печалби от суверенни руски активи, които са замразени - и върху които се трупат лихви - предимно в Европа.

Планът се обсъжда сред страните от Групата на седемте, като според запознати с предложението САЩ настояват за споразумение по време на срещата на лидерите на Г-7 в Италия през юни. Дискусиите по тази тема са трудни и постигането на споразумение може да отнеме още месеци, казаха те.

Планът е сигнал за силна демонстрация на подкрепа от страна на Вашингтон, след като през април Конгресът одобри помощ за Киев в размер на 61 млрд. долара, която беше спряна в продължение на месеци поради партийни спорове. Този ход също така ще окаже нов натиск върху Европейския съюз да се откаже от възраженията си срещу използването на обездвижените руски активи.

Говорителите на Министерството на финансите на САЩ и на Съвета за национална сигурност към Белия дом отказаха коментар.

Запитана за този вид предложение, при което САЩ или подгрупа от държави от Г-7 предоставят парите за помощ, които ЕС ще изплати, използвайки замразените активи, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че "това е нещо, което обсъждаме".

"В идеалния случай бихме искали цялата Г-7 да участва, да бъде част от нея, а не само Съединените щати да го правят сами", каза тя пред Bloomberg в интервю в Седона, Аризона, в петък.


На Европа и САЩ се падат над 95 % от помощта за Украйна. Военната подкрепа от страна на блоковете след руската инвазия е сходна

Забавянето на финансовата и военната помощ предизвика все по-настойчиви предупреждения от страна на официални лица в Киев за риска от руски пробив във войната, тъй като украинските сили се борят с намаляващите запаси от боеприпаси.

Последното развитие на събитията последва месеци на обсъждане между съюзниците за това как да се вземат предвид европейските опасения за излагането на ЕС на рискове от използването на замразените руски активи, като същевременно помощта за Украйна се постави на по-устойчива основа.

Повечето европейски държави се противопоставиха на директната конфискация на активите и бяха скептични към предложенията, за които се опасяват, че ще подкопаят стабилността на еврото или ще ги изложат на руски ответни мерки. Стремежът на САЩ по същество се свежда до намирането на начин да се предостави на Украйна възможно най-голяма подкрепа бързо, а не на по-малки суми, като се мобилизират по-добре печалбите, получени от замразените активи - казват хората.

Тъй като президентът Джо Байдън е изправен пред предизвикателството на републиканския си предшественик Доналд Тръмп на изборите през ноември, ключов елемент от стремежа на САЩ е също така да предпази съюзническата помощ за Украйна от политически промени от двете страни на Атлантическия океан. Тръмп е изразявал скептицизъм по отношение на помощта за Украйна, а политическите разногласия в САЩ може да затруднят одобряването на по-нататъшна подкрепа за Киев.

В отговор на нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. страните от Г-7 обездвижиха около 280 млрд. долара от активите на руските централни банки, като по-голямата част от тях се държат в Европа чрез базираната в Белгия клирингова къща Euroclear.

Извънредни печалби
Около 159 млрд. евро от замразените руски активи са генерирали нетна печалба от 557 млн. евро (601 млн. долара) от 15 февруари насам, според финансовите резултати на Euroclear за първото тримесечие. От миналата година досега активите са генерирали нетна печалба от около 3,9 млрд. евро.

Руските държавни активи, държани от компанията, могат да нараснат до 190 млрд. евро до 2028 г., тъй като те се превръщат в парични средства, каза един от хората. 

Очаква се активите да генерират около 5 млрд. евро извънредни печалби годишно и основен елемент от предложението на САЩ е тези приходи да бъдат прехвърлени за увеличаване на размера на подкрепата, която Украйна получава в краткосрочен план.

Според хората размерът на помощта, която ще бъде незабавно предоставена на Киев, ще зависи от продължителността на сроковете за изплащането им и от това колко дълго активите са били обездвижени, за да се финансират облигациите.

Друг вариант, за който по-рано съобщи Bloomberg, предвижда съюзниците да емитират облигации на стойност около 50 млрд. долара чрез дружество със специална цел, обезпечено с извънредните печалби. Актуализираните планове ще се стремят да съберат подобни суми.

Руски напредък
Дебатът се провежда в момент, когато руските военни се стремят да напреднат по фронтовата линия срещу превъзхождащите ги украински сили. Американските и европейските съюзници на Киев се затрудняват да го снабдяват с боеприпаси, а украинските усилия за увеличаване на числеността на войските са бавни. 

Един от нерешените въпроси е кой ще предостави гаранции, че средствата ще бъдат изплатени, ако руските активи бъдат размразени. Този риск се смята за нисък, като се има предвид, че страните от Г-7 са обещали да продължат да блокират средствата, докато Русия не се съгласи да плати за следвоенното възстановяване на Украйна, каза един от хората.

Последното предложение на САЩ се стреми да отговори на по-ранните опасения на някои съюзници, че използването на самите активи може да се равнява на ефективното им изземване. Освен това се избягва налагането на непропорционална тежест върху ЕС.

Въпреки това постигането на споразумение продължава да бъде изпълнено с трудности, смятат хората.

Ако бъде договорено, споразумението ще замени изготвеното от ЕС споразумение за прехвърляне на извънредни печалби от Euroclear, генерирани от замразените активи от 15 февруари, за подпомагане на Украйна два пъти годишно. Очаква се споразумението по този план само за ЕС да бъде постигнато още този месец, казаха някои от хората.

Съгласно плана на ЕС Euroclear ще задържи печалбите, реализирани преди тази дата, и ще запази част от по-късните постъпления за покриване на разходите и рисковете, като например потенциални ответни конфискации на активи в Русия. Постъпленията също подлежат на облагане с данък - подробност, която подразни няколко държави от ЕС.