Дубайска фирма обеща 13 милиарда долара за 20 години петрол от Южен Судан

Заемът от неясна компания от ОАЕ може да обвърже по-голямата част от петролните приходи на Южен Судан за много години, твърдят следователи на ООН

19:02 | 27 април 2024
Автор: Наташа Уайт и Августа Сарайва
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малко известна компания, управлявана от далечен роднина на кралското семейство на Абу Даби, се съгласи да отпусне 12 милиарда евро (12,9 милиарда долара) на Южен Судан в замяна на изплащане в петрол, което го прави една от най-големите сделки петрол за пари и поредната подобна интервенция в затруднена африканска държава.

Според непубликуван доклад на група от разследващи, назначена от Съвета за сигурност на ООН, прегледан от Bloomberg, базираният в Дубай Hamad Bin Khalifa Department of Projects, или HBK DOP, и тогавашният министър на финансите на Южен Судан Бак Барнаба Чол изглежда са се съгласили да условията на заема в документи, подписани между декември и февруари.

Сделката възлиза на почти двойно БВП на Южен Судан, който е опустошен от глад и конфликти, а 70% от средствата са предназначени за инфраструктура, според документите, видяни от разследващите. Но заем с такъв размер - около пет пъти текущия външен дълг на страната - също вероятно ще обвърже по-голямата част от петролните приходи на Южен Судан за много години, се казва в непубликувания доклад.

За HBK DOP, която е основана от шейх Хамад Бин Халифа Ал Нахаян, далечен член на кралското семейство Ал-Нахаян в Абу Даби, заемът може да заключи достъп до петрол на намалена цена за до две десетилетия. Съгласно споразумението Южен Судан ще получава с 10 долара по-малко за барел петрол в сравнение с международна референтна цена.

„Това би бил много важен залог за това конкретно партньорство, което би имало отражение върху множество администрации“, каза Джеймс Къст, бивш старши икономист на Световната банка и гост-преподавател в Оксфордския университет. „Това е голяма сделка, чието въздействие само ще продължава и ще продължава.“

Не е ясно дали първата вноска от 5 милиарда долара от заема е доставена и опитите да се достигне до HBK DOP за коментар не са успешни. През 2021 г. офертата на HBK за дял от собствеността в израелски футболен клуб беше замразена, след като лигата повдигна въпроси относно неговото нетно състояние и инвестиции.

Настоящият министър на финансите на Южен Судан не отговори на искане за коментар. Чол, който беше уволнен от президента Салва Киир през март на фона на съобщения в местните медии за влошаване на икономическите условия, отказа коментар. Министърът на информацията на страната не беше открит веднага по телефона и правителствената медийна служба на ОАЕ не е отговорила на искане за коментар.

Заемът идва на фона на агресивна експанзия на страните от Персийския залив и регионалните фирми на нови пазари. През февруари ОАЕ предложиха на Египет спасителен пояс от 35 милиарда долара и обещаха повече инвестиции в африканските страни от всеки друг регион.

Заемите, обезпечени с петрол, могат да бъдат привлекателна възможност за богатите на ресурси развиващи се страни, които често се борят за достъп до широкомащабно традиционно финансиране. На теория, ако заемът е прозрачен, условията са благоприятни и проектите са добре подбрани, те могат да генерират положителна възвръщаемост.

Но те са рискови. Преди около десетилетие заем от 1,5 милиарда долара за Чад от Glencore Plc и други синдикирани кредитори постави страната на колене, след като цената на петрола падна и правителството беше принудено да насочи основния си поток от приходи към изплащане на швейцарския търговец. Част от дълга все още не е изплатен, а споровете с Glencore помогнаха за забавянето на последната спасителна програма на страната от Международния валутен фонд. Подобни сделки изпратиха други производители на петрол, включително Република Конго, в дългова криза.

Акинвуми Адесина, президент на групата на Африканската банка за развитие, описа обезпечените с ресурси заеми като „катастрофа за Африка“. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че те могат да бъдат „хищнически и поробващи“.

Южен Судан има проблемна история на подобни сделки и е губил съдебни дела за неизплащане. Назначени от ООН следователи установиха преди това, че за 446 милиона долара кредит Южен Судан е платил 95 милиона долара такси, лихви и разходи. Това доведе до загуба на почти 25% от потенциалните държавни приходи, в сравнение с ако петролът беше продаден чрез договори за спот търгове, казаха следователите в доклад, публикуван през април 2021 г. Износът на петрол представлява приблизително 90% от приходите на страната.

През 2019 г. Южен Судан се съгласи да се откаже от нови споразумения, обезпечени с петрол, за да осигури пакет от подкрепа от 52 милиона долара от МВФ. Решението съвпадна с изявлението на МВФ, че обезпечените с петрол заеми са „непрозрачни, скъпи, насърчават злоупотреби и усложняват фискалното управление“.

Базираните в ОАЕ компании са били редовни кредитори на Южен Судан. През 2022 г. назначени от ООН следователи съобщиха, че определени постъпления от заем са изплатени в сметки на правителството на Южен Судан в ОАЕ, а не в определената сметка за приходи от петрол на страната.

Китайските държавни и частни компании, както и международните търговци на суровини, са били най-гладни за заеми, обезпечени с африкански ресурси в миналото. Продължителността на заема на фирмата от ОАЕ го поставя най-близо до предишни китайски сделки, каза Къст. „Това наистина навлиза в по-структурния модел, който сме виждали доминиран от Китай в миналото“, каза той.

В последния си доклад следователите с мандат от ООН изразяват опасения, че Южен Судан продължава да сключва договори за заеми петрол срещу пари. „Въпреки трудностите на Южен Судан при управлението на дълга, обезпечен с петрол, групата прегледа документи, които показват, че правителството преговаря какъв ще бъде най-големият му заем, обезпечен с петрол“, пишат разследващите.

Според панела документите за заема не изглежда да са били одобрени по официалните канали на страната, включително комисията по технически заеми или парламента на страната - въпреки че това не е необичайно. Тези, които преговарят за заеми петрол срещу пари, често успяват да не включат съответните министерства или да уведомят парламента, писаха разследващите по-рано.

Заемът от HBK DOP, който е бил договорен в кулоарите на срещата на върха за климата COP28 през декември в Дубай, може да принуди Южен Судан да продължи да произвежда петрол поне до 2043 г., години след живота на съществуващите петролни кладенци в страната. След първоначален тригодишен гратисен период, заемът ще бъде обезпечен срещу доставката на петрол до 17 години, казаха разследващите.

„Ако сделката се окаже лоша за Южен Судан, това е страхотна въглеродна субсидия, която те предоставят на пазара“, каза Къст.