В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Международната общност не си взема поуки от трагичното минало в Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие" 10.04.2024 г.

16:40 | 10 април 2024
Автор: Георги Месробович

Наближава една година от началото на войната в Судан, която отне около 15 000 човешки живота, а около 25 милиона души са останали без покрив и в нужда от международна помощ за незабавното им изхранване. За войната анализатори и експерти са сигнализирали месеци преди това. Но международната общност допуска грешки, за които би трябвало да си е взела поука от миналото, това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Войната в Судан, за която бе сигнализирано от наблюдатели и експерти месеци преди военните действия, е крайно нетипична, като тя показва колко различни измерения могат да заемат военните действия в бързо променящия се свят, каза Дечева. След свалянето на лидера в Судан, който бе широко критикуван от Запада заради потискане на демократичните принципи, ролята на управляващи зае временен комитет, начело с военните в страната.

Военните организации в Судан са две основни, като задачата на комитета бе да направи плавния преход към демокрация в страната. Но анализатори и експерти твърдяха, че този преход не се случва и не се правят усилия за провеждането на избори. След което през април 2023 г., генералите, начело на тези две организации, започнаха война помежду си, която се води и до днес.

По последни данни след януари месец преките жертви на войната са между 13 000 и 15 000 души. Като в голяма степен това са жертви от двете войски.

„Пораженията за страната са чудовищни. Говорим за най-голям брой цивилни, които са пострадали от този конфликт. Това са цивилни граждани, които за да избегнат сраженията и териториите, в които се водят, те напускат родните си места и местата, в които може да се произвежда храна. Судан е огромна страна с огромно население, но много малко са земите, в които може да бъде произвеждана храна за решаване на тези нужди. В момента, в който войната се води именно в най-плодородните части, пораженията са ужасни. В момента се счита от UNICEF, че това е конфликтът, който държи гладни най-голям брой деца. Това е конфликтът, който е произвел 25 милиона души, останали без покрив и в нужда от международно подпомагане за незабавното им прехранване.“

В страната са се правили опити за мир, но без резултат, тъй като твърде големи интереси са заложени на карта. Преди войната почти половината от бюджета на страната е отивал за покриване на нуждите на армията, а в сегашната ситуация целият ресурс, контролиран от армиите, се използва за тези нужди. В хода на войната бе оказвана подкрепа за двете организации от съседните страни.

Също така този месец стават 30 години от началото на геноцида в Руанда, когато Хуту убиват между 500 000 и 800 000 малцинствени Туци. Хуту и Туци са смятани за етнически групи, но те всъщност представляват групи от хора, обединени по занаят. След като Руанда обявява независимост, след края на колониализма, това разделение става начин да се определят хората спрямо населено място и занаят. С годините обаче започва да наподобява каста и преминаването от една в друга става все по-трудно.

Това разделение води до натрупващо се напрежение, което прераства в геноцид през 1994 г. Гостът добави, че тази жестокост е можела да бъде предотвратена, ако имаше адекватна реакция и опит за превенция от страна на демократичните страни с присъствие в Руанда.

„(Международната общност не трябва да прави) тези грешки, които отново допуска. Ние знаехме миналата година, че назрява конфликт в Судан и международната общност бе много разпокъсана. Войната в Украйна до голяма степен отвлича вниманието от африканските конфликти и мина незабелязан (конфликтът в Судан). Очакването беше, че двама генерали ще се разберат и нещо ще се случи. Но не се случи и 25 милиона души са в страх от това да умрат от глад“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.