Кои са предизвикателствата за третия мандат на Сиси в Египет

Зиад Дауд, Bloomberg Дубай

15:30 | 3 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси положи клетва в началото на третия си мандат. Има очаквания за мащабни промени в страната след като международната помощ й помогна да избегне най-голямата икономическа криза от десетилетия. Зиад Дауд ще ни обясни с подробности какви са най-големите предизвикателства за президента Сиси? Какво трябва да направи, за да осъществи промените?

Той е изправен пред две големи предизвикателства. Сигурността и икономиката.

Войната на запад от Египет, в Либия. Войната на юг от Египет, в Судан. И продължаващата от 6 месеца война в Газа. Очевидно той трябва да се справи с това.

Освен това има икономически предизвикателства. Президентът дойде на власт през 2014г и след това египетският паунд загуби 85% от стойността си. Инфлацията е средно двуцифрено число, като в момента е 36%. Външният дълг се повиши от 14% от БВП до около 40% от БВП.

Така че има сериозни икономически предизвикателства, срещу които президентът трябва да се изправи през новия си мандат.

Получиха транш от 50 млрд долара от различни източници. 35 млрд от региона. Какво да направи с тези пари, за да ги използва най-ефективно?

Няколко неща. Над 50 млрд долара помощ за Египет са достатъчно да задоволят недостига на долари в краткосрочен план.

Но има дългосрочни предизвикателства, за да избегнат още една криза в Египет. Мисля, че има някои неща, които трябва страната да направи, за да не повтори кризата, през която премина току-що.

Първо, трябва да намали зависимостта си от горещи пари, които могат бързо да дойдат, но и бързо да си отидат.

Второ, трябва да спре да строи инфраструктурни проекти. Няма смисъл да взема заеми от чужбина, за да строи нещо, което не носи икономическа възвръщаемост.

Трето, което е най-важно, е да намали ролята на армията в икономиката.

Четвърто да позволи плаващ валутен курс, защото твърдият курс е отговорен за всички тези пропуквания.

Някои от тези неща ще бъдат постигнати по-лесно от други. Ще видим.

Нетните чуждестранни активи в банковата система на Египет през февруари направиха пик. Каква беше причината?

Да отстъпим малко назад. Банките в Египет, които включват всички банки плюс централната банка имаха по-малко долари, отколкото дължаха. Тази разлика през януари се увеличи на 29 млрд долара, вероятно е най-голямата в историята.

През февруари това число падна до минус 22 млрд долара. Това означава, че са имали подобрение и 7 млрд долара повече. И показва, че паричната инжекция за Египет ще покрие разликата.

Важно е да стане така, защото ако валутата се обезцени и ако банковата система има повече задължения в долари, отколкото активи в долари, обезценяването ще създаде празнина в балансите на банките. Ще създаде загуби. А е важно те да бъдат покрити.

Така че през февруари наблюдавахме нещо подобно.

И вероятно ще има още такива събития, когато излязат данните за март.