Русия е унищожила най-голямата електроцентрала в Киевска област

Руски ракети са ударили електроенергийната система на Украйна и газовите хранилища

13:21 | 11 април 2024
Обновен: 13:43 | 11 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата електроцентрала в района около украинската столица беше разрушена при руска ракетна атака.

Шест ракети са ударили ТЕЦ Трипилска южно от Киев в четвъртък сутринта, според лице, запознато със ситуацията. Атаката подпали съоръжението, собственост на държавния производител на електроенергия и топлоенергия "Центренерго", каза лицето, пожелало анонимност.

През последния месец Русия засили ударите по електроенергийната инфраструктура на Украйна, докато Киев се бори с недостиг на боеприпаси и работна ръка. Мащабна атака с ракети и дронове през нощта беше насочена към енергийна инфраструктура и подземни хранилища за газ в пет области в Украйна.

Атаката продължи няколко часа и включваше различни ракети и безпилотни самолети, като кулминацията беше шест високоскоростни балистични ракети "Кинжал", които са паднали в района близо до Киев и регион около най-големия град в Западна Украйна Лвов в четвъртък сутринта, съобщи командването на ВВС на страната в Telegram.

Общо противовъздушната отбрана на страната свали 18 от 42 ракети и всички без един от 40 дрона. Нито една от ракетите "Кинжал" не е прехваната. Съоръженията за производство на електроенергия и мрежата близо до Киев, както и в района на Харков на изток, Запорожие на юг и Лвов на запад са повредени, каза министърът на енергетиката Герман Галущенко в публикация във Facebook. Одеска област на юг също беше ударена, каза Володимир Зеленски в Telegram.

Полша изпрати военни самолети да патрулират в небето, стандартна реакция, когато Украйна е подложена на широкомащабна руска атака в райони близо до граничния регион, каза полското военно командване в платформата X.

Русия засили ракетните удари срещу Украйна през последните месеци, насочени към енергийни и пристанищни съоръжения в цялата страна в опит да осакати икономиката. Москва се опитва да се възползва от уязвимата отбрана на Украйна, тъй като военните са принудени да разпределят боеприпаси на фона на закъсненията в доставките на оръжие от САЩ.

Две от украинските подземни хранилища за газ са били атакувани по време на атаката в четвъртък, съобщи националната енергийна компания "Нафтогаз Украйна" в Telegram. Хранилищата продължиха да работят, въпреки че надземната им инфраструктура беше повредена, съобщи операторът "Укртрансгаз" АД на уебсайта си. Персоналът потърси прикритие в бомбоубежище, което помогна за предотвратяване на жертви, според изявлението.

Отделно, вторият по големина източен град в Украйна Харков и околният регион бяха ударени най-малко 10 пъти в четвъртък сутринта, което предизвика известно прекъсване на електрозахранването, каза областният управител Олег Синегубов.

Харков също се превърна в честа цел на руски атаки с ракети и дронове.