Руските заводи бързат да купуват защита от дронове от местни доставчици

Войната доведе до „експлозивен растеж“ на пазара за електронна война и производството все още не е в крак с търсенето

07:19 | 11 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Засилващите се украински атаки с дронове принуждават руските компании да намерят начини да защитят собствените си заводи и фабрики, вместо да разчитат на военните, осигурявайки неочакван тласък на производителите на радари и военно оборудване.

Данните от търговете показват, че търсенето на частни системи за отблъскване на безпилотни летателни апарати (UAV) се е увеличило четири пъти през последната година. В същото време Русия е успяла поне да удвои производството на този вид оборудване от началото на войната, изчислява Bloomberg Economics.

„Русия вероятно ще успее да направи своите рафинерии и други структури с висока стойност по-малко уязвими от удари с дронове през следващите тримесечия“, каза икономистът за Русия Алекс Исаков от Bloomberg Economics. Голяма част от нарастването на производството се случи през период на относително меко прилагане на търговските санкции, включително около трансбордирането на електронни компоненти, добави той.

Защитата на Украйна срещу инвазията на Русия навлезе в нова фаза, като Киев все повече използва собствена технология за дронове срещу някои от най-големите производители в страната. Руските петролни рафинерии бяха най-тежко засегнати, тъй като Украйна се стреми да намали доставките на гориво за въоръжените сили на Кремъл и потока от петродолари в руската хазна.

Русия обсъждаше разполагането на военна защита в петролните заводи, но все още нищо не е обявено публично, въпреки че официални лица казаха, че работят с индустрията за защита на тези обекти. Украйна също удари някои съоръжения на металургичната промишленост, а по-рано този месец удари рафинерия в района на Татарстан, далеч от границата с Украйна.

Докато войната все повече се разпростира на руска територия, частните компании подхранват търсенето на специални системи за електронна война. Според една местна електронна платформа за обществени поръчки, Tenderpro, която казва, че се използва от повече от 300 000 руски компании, около една трета от всички търгове за системи против UAV са били проведени от нефтени и газови предприятия. Индустриалните и минните компании представляват съответно 28% и 10% от случаите.

Войната доведе до „експлозивен растеж“ на пазара за електронна война и производството все още не е в крак с търсенето, каза Андрей Клюев, главен изпълнителен директор на местния производител на радарно оборудване Umirs. „Заплахата нараства много по-бързо, отколкото производителите могат да се справят“, каза той, говорейки на конференция за анти-UAV технологии в Москва.

Все пак производството на радари и оборудване за радиодистанционен контрол - статистическата категория, в която попадат системите за борба с дронове - започва годината със силен импулс. Производството се е увеличило два пъти през февруари в сравнение със същия период на 2023 г., според последните данни на Федералната статистическа служба, вторият пореден месец на рязък растеж.

Оборудването за електронна война не дава пълна защита срещу атаки с дронове, но може значително да ограничи щетите. Тези защити осуетиха удар по завода на "Славнефт" в Ярославл, шестата по големина петролна рафинерия в Русия, която закупи своите защитни системи от дъщерно дружество на Rostec State Corp. В същото време петролната рафинерия в Новошахтинск беше атакувана от дронове, които бяха свалени от системи за електронна война, в резултат на което отломки паднаха върху завода.

И рафинерията в Сизран, и рафинерията в Новокуйбишевск са закупили системи за борба с UVA в края на 2022 г. и началото на 2023 г., според данни от търгове, анализирани от Bloomberg.

Според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от налични портали за държавни поръчки, държавни компании и държавни агенции са похарчили най-малко 1,7 милиарда рубли (18,4 милиона долара) за електронна сигурност миналата година. Повечето от тези разходи бяха за защита на комунални услуги и енергийна инфраструктура, включително атомна електроцентрала на 200 километра от границата с Украйна.

Почти невъзможно е да се прецени колко пари руските корпорации са похарчили за защита срещу дронове въз основа на публични данни, тъй като обявите за поръчки се публикуват на различни платформи и руските власти позволяват на компании, които са обект на международни санкции, да класифицират данните си за поръчки. Според Tenderpro най-голямата единична покупка на оборудване за борба с дронове възлиза на 45 милиона рубли, докато 36% от компаниите купуват скъпи стационарни и мобилни системи, струващи над 1 милион рубли (10 845 долара).

Освен в скъпа електроника, компаниите са били принудени да инвестират и в изграждане на физически бариери, укрепване на съществуващи структури и застраховане срещу щети. Според Елена Астафиева, търговски директор на базираната в Москва платформа, Tenderpro отбеляза трикратно увеличение на интереса към застраховки срещу щети от дронове.