SpaceX изстреля най-мощната си ракета в Космоса за трети път

Космическият кораб, разположен на върха на ракетата-носител Super Heavy, излетя около 8:25 ч. в четвъртък от стартовата площадка на SpaceX „Старбъс“ в Бока Чика, Тексас

18:10 | 14 март 2024
Обновен: 18:22 | 14 март 2024
Автор: Аашна Шах ,Лорън Груш
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

SpaceX изстреля колосалната си ракета Starship по време на третия си голям изпитателен полет, като се стреми да подобри предишните опити, които завършиха преждевременно с експлозии.

Космическият кораб, разположен на върха на ракетата-носител Super Heavy, излетя около 8:25 ч. местно време в четвъртък от стартовата площадка на SpaceX „Старбъс“ в Бока Чика, Тексас, според уебпредаване в социалната медийна платформа X на главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Корабът Starship успешно се отдели от ускорителя и достигна почти до орбита в Космоса, надминавайки продължителността на предишните си две тестови мисии. Последният полет, който е в ход, ще продължи част от пътя около Земята, преди да се приземи в Индийския океан.

Starship е най-голямата и най-мощната ракета, разработвана някога, по-висока от Saturn V, която изпрати Нийл Армстронг на Луната. Ако тя изпълни мисията си, Мъск ще бъде една малка стъпка по-близо до целта си да отведе хора на Марс. Компанията вече е сключила договор с НАСА за превозване на хора със Starship до Луната. Starship е най-голямата и най-мощната ракета, разработвана някога, по-висока от Saturn V, която изпрати Нийл Армстронг на Луната.

След като започне да функционира пълноценно, Starship ще може да превозва огромни количества товари, както и да изстрелва много по-големите интернет сателити Starlink на компанията.

Всяко от предишните изстрелвания - първото през април 2023 г. и второто през ноември - завърши с взривяване на Starship, което доведе до разследвания на FAA, които проучват системите на ракетата с цел защита на обществената безопасност и намаляване на въздействието върху околната среда. Последният полет продължи около осем минути - достатъчно дълго, за да достигне Космоса, но не и да развие орбитална скорост. Това е около два пъти по-дълго от първия опит, който значително повреди стартовата площадка.

Близкостоящата авиокосмическа компания, официално известна като Space Exploration Technologies Corp., обикновено не разглежда неуспехите по време на полет по време на разработването на ракета като големи неуспехи, а по-скоро като моменти на обучение, които помагат за по-нататъшното развитие на нейните превозни средства. Независимо от резултата от последната мисия, SpaceX все още има да извърви дълъг път, докато хората могат да пътуват до Марс. Тези елементи включват измисляне на системи за поддържане на живота, как да се зарежда с гориво Starship в орбита и как да се приземи космическият кораб цял.

С третия полет SpaceX се опитва да изпълни редица второстепенни задачи в Космоса, като например да отвори вратата на товарния отсек и да запали отново двигателите Raptor на Starship.

Въпреки че мисията в четвъртък се оказа значително подобрена в сравнение с предишните тестове, тя не мина без някои проблеми. От SpaceX съобщиха, че ускорителят, който е трябвало да се спусне плавно в Мексиканския залив, е паднал с по-голяма скорост от очакваното, след като изглежда е загубил контрол. Компанията също така не успя да направи повторно да запали двигателите в космоса.

SpaceX все още има да извърви дълъг път, докато хората могат да предприемат пътувания до Марс. Сред тях са измислянето на системи за поддържане на живота, как да се зарежда с гориво Starship в орбита и как да се приземи космическият кораб цял.