Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Обикновеният човек на Земята ще спечели най-много от космическата икономика

Кевин О'Конъл, експерт в сферата на глобалната космическа икономика, „Футуризъм“, 08.09.2023 г.

21:33 | 7 септември 2023
Обновен: 17:16 | 8 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Космическата икономика представлява всяка дейност, която ни помага да разберем, използваме или управляваме космическите ресурси. Хората използват технологиите базирани в Космоса многократно в ежедневието си дори без да се замислят за това - например когато изпращат съобщение до свой приятел на другия край на света, проверяват прогнозата за времето, използват навигация или дори банкомат. Космическата икономика може да развие множество сфери на земята, като застраховането и земеделието и в момента е на стойност близо 550 млрд., но се очаква да достигне между 1 и 3 трлн. долара само в следващите 5 до 10 години. С улесняването на достъпа до Космоса ще се разкрият необятни възможности за хората, защото почти всеки сектор на Земята ще се развива и на Луната. Това каза Кевин О'Конъл, основател и главен изпълнителен директор Space Economy Rising и член на Консултативния съвет на EnduroSat в предаването „Футуризъм“, с водещ Антон Груев.

В космическия сегмент има сектор, който се нарича „традиционни търговски космически способности“, като в него влизат комуникациите, сателитни изображения, навигацията и технологиите свързани с метеорологията, каза О'Конъл и допълни, че има много други сектори, които ще спечелят от достъпа до Космоса, който става все по-лесен по-евтин. 

Поради множеството мисии, които различни страни започват към Луната, смята, че можем да наречем 2023-та годината, в която се заражда Лунната икономика, а тя също ще отвори голям брой търговски възможности. 

Все повече компании изразяват интерес към проучвания в среда на микрогравитация, подобна на тази на космическите станции, а това ще даде почва за значителен напредък и в много сфери на науката. 

Относно развитието на Лунната икономика О'Конъл разказа, че в следващите години има планирани близо 140 мисии до Луната и въпреки че някои от тях няма да бъдат успешни, много ще постигнат целите си и значително ще подобрят разбирането ни за геологията на Луната и състава на скалите и повърхностния слой. Друга задача на тези мисии е да изследват дали лунният лед може да се използва за захранване на бази там или за гориво, което ще захранва кораби към други планети. 

Голям брой страни са подписали споразуменията Артемида, според които се ангажират да работят за установяване на постоянно човешко присъствие там. О'Конъл посочи, че ако хората останат дълго на изкуствения ни спътник, те ще се нуждаят от всякакви удобства, като развлечения, спорт, изкуство и музика, както и разработването на вкусна космическа храна.

Хората ще трябва да разработят и местообитания на Луната, а това ще изисква и всякакви инженери и други видове специалисти. 

О'Конъл дава за пример компания, която строи 3D принтирани жилища на Земята и е спечелила договор с НАСА за изграждане на бъдещи жилища и на Луната. 

Развитието на космическата икономика ще доведе и до промени в образованието, защото тази огромна индустрия ще има нужда не само от всякакви специалисти от съществуващи индустрии, но и нови учебни предмети, които да подготвят таланти за работа и живот в Космоса. 

Кои още сектори ще се развият благодарение на Космоса? Какво ще представлява космическият туризъм, какви регулации ще бъдат необходими и как ще се уреждат евентуалните конфликти в космическото пространство? 

Целия разговор може да видите във видеото.

В предаването може да научите и за метода, по който учени са успели да превърнат агресивни ракови клетки в здрави мускулни клетки, как лекарство е обърнало процеса на затлъстяване при мишки без да намали апетита им, какви материали е открила мисията на Индия на Луната и какво иска да разбере за Слънцето другата мисия, която страната започна съвсем скоро.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.