SpaceX извежда в орбита първия шпионски сателит на Южна Корея

Проектът би могъл да засили способността на Южна Корея да събира разузнавателна информация самостоятелно, действайки като предпазна мярка срещу политически промени в САЩ, които биха могли да повлияят на обмена на информация

18:00 | 2 декември 2023
Автор: Джон Херсковиц, Шинхье Канг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от ракетите на Илон Мъск изведе в орбита южнокорейски шпионски спътник, докато съперничеството между двете Кореи се разширява извън пределите на Земята.  

SpaceX Falcon 9, носеща първия разузнавателен сателит на Сеул, произведен в страната, стартира от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния в 10:19 ч. местно време в петък, според Министерството на отбраната на Южна Корея. Спътникът навлезе в орбита след успешно отделяне от ракетата 14 минути след изстрелването и също така осъществи първата си комуникация с наземна станция, се казва в изявление на министерството.

Изстрелването идва непосредствено след като миналия месец Северна Корея изведе в орбита първия си шпионски спътник, което позволи на режима на Ким Чен Ун да следи движението на американските войски в региона. 

Южна Корея разчита на САЩ за космическа разузнавателна информация, но сега се стреми да я допълни, като увеличи собствените си разузнавателни способности с поредица от изстрелвания, целящи извеждането на пет шпионски спътника в орбита до 2025 г. 

"С това успешно изстрелване южнокорейските военни си осигуриха независим капацитет за космическо наблюдение и разузнаване", заяви Южна Корея.

"САЩ не споделят всички сателитни снимки, които корейците искат", казва Седжин Квон, професор по аерокосмическо инженерство в Корейския институт за напреднали науки и технологии.

Шпионските сонди са част от по-широките усилия за развитие на космическата програма на Южна Корея, включително изстрелването през май на ракетата "Нури", която изведе в орбита осем спътника.

С изстрелването на шпионските спътници двете Кореи се присъединяват към нарастващия списък от държави, които се стремят да разширят събирането на данни в Космоса.

Япония иска да увеличи мрежата си от сателити за събиране на информация от пет на девет през следващите няколко години, за да наблюдава по-добре съседите си, въоръжени с ядрени оръжия, съобщи секретариатът на кабинета. Страната изстреля най-новия си разузнавателен сателит през януари.

През юли индийска ракета изстреля произведен в Израел сателит за наблюдение на Земята за сингапурски потребители, включително за Агенцията за отбранителна наука и технологии на страната, се казва в изявление на Israel Aerospace Industries. На 2 октомври IAI обяви споразумение за продажба на два сателита на космическата агенция на Азербайджан.

Шпионският спътник на Северна Корея може да подобри способността на Пхенян да насочва ракети, предназначени за нанасяне на ядрени удари в Южна Корея и Япония.

Очаква се наскоро изстреляният южнокорейски сателит да бъде много по-способен от севернокорейската сонда, която вероятно има елементарна оптична система, която според експертите предлага изображения с по-ниска резолюция от тези на търговските сателити. 

Според говорител на южнокорейската програма за отбранителна аквизиция сателитът на Сеул разполага с телескоп с електрооптични/инфрачервени сензори. Космическият апарат е в състояние да идентифицира обекти с размер до 30 см, като капацитетът на разделителна способност е около 100 пъти по-добър от този, с който разполага Северна Корея, съобщи в края на ноември вестник DongA Ilbo. 

Проектът би могъл да засили способността на Южна Корея да събира разузнавателна информация самостоятелно, действайки като предпазна мярка срещу политически промени в САЩ, които биха могли да повлияят на обмена на информация.

Бившият президент Доналд Тръмп, който се стреми да се завърне в Белия дом, по време на мандата си заплаши да изтегли американските войски, разположени в страната.  

Южна Корея разглежда разполагането на своите шпионски спътници като част от триадата за сигурност със САЩ и Япония за нанасяне на превантивни удари, сваляне на ракети в полет и нанасяне на собствени удари за изваждане от строя на военните и командните средства на Северна Корея.