В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ изграждат мрежа от разузнавателни връзки в Азия, за да се преборят с Китай

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 05.10.2023 година

18:40 | 5 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ задълбочават сътрудничеството си в областта на разузнаването с държави от цяла Азия, за да противодействат на съвременния шпионски механизъм на Пекин и да ограничат китайските кибератаки. Това коментира Михаела Кирилова, BloombergTV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Администрацията на Байдън е разработила набор от отделни, но припокриващи се партньорства в Азия, включително споразумение за обмен на разузнавателна информация с останалите държави от известната "четворката", включваща САЩ, Индия, Япония и Австралия.


САЩ разширяват връзките си с разузнаването в Азия 

Мрежата от взаимоотношения включва и тристранни партньорства между САЩ, Япония и Южна Корея, както и такива, обхващащи САЩ, Япония и Филипините. Стремежът включва и засилен двустранен обмен на информация с Япония, Индия и Виетнам.

Тези нови и засилени партньорства, официално известни като отношения за връзка в областта на разузнаването, имат за цел отчасти да намалят нарастващата мощ на китайския шпионски механизъм, който в скорошен доклад на Обединеното кралство беше определен като най-големия в света.

Япония също задълбочава сътрудничеството в областта на сигурността със сходно мислещи държави в Азия и Индо-Тихоокеанския регион, включително в областта на разузнаването и информацията.

В края на миналата година Индия успя да отблъсне китайско военно нахлуване в спорни граници в Хималаите благодарение на засиления обмен на разузнавателни данни с американската армия. През май 2022 г. страните от четворката обявиха пакт, който предоставя данни от търговски сателити на страните от Тихия океан, позволявайки им да проследяват дейностите на китайската морско милиция, както и контрабандата и незаконния риболов.

Повече за новите смартфони на Google, които целят да се конкурират с Apple може да видите тук.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук