Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

EnduroSat изгражда космическия сектор у нас чрез магистърска програма и лаборатории

Райчо Райчев, създател и изпълнителен директор на EnduroSat, в "Бизнес старт" 28.02.2024 г.

13:19 | 28 февруари 2024
Обновен: 13:40 | 1 март 2024
Автор: Георги Месробович

Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе открита най-голямата лаборатория за космически изследвания в България, с помощта на EnduroSat . EnduroSat се опитва да създаде нов тип образование, в което практиката е 70%, а теорията останалите 30%, като там идва ролята на лабораториите, които дават тази възможност. Нова магистърска програма, която започва октомври месец в три университета в България, е следваща крачка в такъв тип образование, тъй като най-ценното за развитието на космическия сектор е човешкият капитал, това коментира Райчо Райчев, създател и изпълнителен директор на EnduroSat, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Новата лаборатория за космически изследвания във Варна е втория проект на EnduroSat за няколко месеца, след като те са създали лаборатория и в СУ „Св. Климент Охридски“, а целта им е да създадат практическо обучение в сектора на инженеринга и технологиите и създаване на основите на космически сектор у нас, каза Райчев. За създаване на космически сектор е необходимо да има експерти и инженери.

EnduroSat се опитва да създаде нов тип образование, в което практиката е 70%, а теорията останалите 30%, като там идва ролята на лабораториите, които дават тази възможност. 

„Най-важното в тази лаборатория е, че всичките компютърни системи, всичките софтуерни продукти, които са необходими на една компания като EnduroSat да създава от нулата цял космически кораб или сателит, ги има в тази лаборатория. Ние дарихме на военноморското училище цялостна авионика за сателит, наречена настолен сателит, чрез което студентите от ден 1 ще могат да се докоснат физически до най-новите технологии на EnduroSat и чрез тях да разберат докъде са стигнали в реално отношение технологичното развитие и прогреса в областта на сателитите и космическите системи.“

Преди 15 г. са създали в България обучителна програма, като EnduroSat е продукт на тази обучителна програма, а новата магистърска програма, която започва октомври месец в три университета в България, е следваща крачка в такъв тип образование. Гостът обясни, че най-ценното за развитието на космическия сектор е човешкият капитал.

Новата магистърска програма ще е на английски език, което е и предпоставка за привличането на чуждестранни студенти. Надяват се, че EnduroSat ще стане дом за завършилите специалността, но цялостно идеята е насочена към развитието на сектора у нас, а разполагайки с нужната работна ръка България има възможност да стане хъб на космически компании и разработка на нови технологии.

В момента страната ни няма космическа програма, нито заделен бюджет свързан с Космоса, но това може да се промени бързо. Гостът обясни, че космическият сектор е все още в ранните си години и ако България се възползва и приобщи най-модерните практики може да догони развитието на сектора. Със създаването на космическа програма могат да се привличат стартъпи, които да развиват дейността си у нас.

На държавно ниво Космосът трябва да бъде възприет като фактор и да бива развиван. За развитието на сектора у нас трябва да има и отворени прозрачни конкурси, на които да участват компании от цял свят, които да  развиват технологии в България. Той допълни, че неизбежният път на България е в най-скоро да стане член на Европейската космическа агенция, тъй като това е европейската общност на космическия сектор.  

„Ако държавата се научи да не разсъждава като васал, а като партньор на бизнеса и когато държавата се научи, че може би е добре да се плаща за постигнатия резултат, а не за по изграждане на резултата, тогава самите резултати ще бъдат много по-добри, защото това изгражда конкуренция, в която най-добрият ще предостави вече услугите, за които данъкоплатецът ще плати.“

Според госта една такава програма може да се развие в рамките на 1-2 години, като EnduroSat продължава да създава условия за развитие на сектора. Бъдещите планове на компанията са свързани с увеличение на производствените обеми и подобрение на продуктите им.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.