Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Футуризъм: Космическата икономика и ползите ѝ за Земята

Антон Груев, водещ на предаването "Футуризъм", ''Бизнес старт'', 07.09.2023 г.

13:14 | 7 септември 2023
Обновен: 13:16 | 7 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В днешният епизод на предаването “Футуризъм“ основната тема ще бъде космосът, космическата икономика и нейното приложение. Този термин обхваща всяка една дейност, която или се развива в космоса, като изстрелване на сателити, ракети или други космически обекти. Хората използват многократно използват космоса в своето ежедневие без дори да се замислят, а в бъдеще секторите, които ще се облагодетелстват от него ще стават все повече. Това каза Антон Груев, водещ на ''Футуризъм'' в предаването ''Бизнес старт'' с Роселина Петкова.

Днешният събеседник се казва Кевин О'Конъл, той е университетски преподавател и международно признат експерт в сферата на глобалната космическа икономика, като има близо 40-годишен опит в комерсиализацията на космоса, технологичната конкуренция и нейното внедряване в глобалните пазари.

Примери за сфери, които използват космическите технологии са са комуникациите, земеделието, застраховането, навигацията и метеорологията. 

"Сателитите помагат на хората да следят урагани, тайфуни и други екстремни климатични явления и да издават предупреждения за евакуация, както и да прогнозират кои райони ще бъдат засегнати от тях."

Космическите технологии ще помогнат за развитие и на застраховане извън Земята - от такова ще имат нужда както нарастващия брой сателити и други космически обекти, така и бъдещата база на Луната. 

Множество държави са подписали споразуменията Артемида, според които се ангажират да участват в установяване на постоянно присъствие на Луната.

Там ще ни трябват всякакви чисто човешки удобства, които имаме и на Земята – това включва развлечения, спорт, изкуство, музика, храна, както и всякаква инфраструктура за живот там.

Тези и още интересни новини от света на науката гледайте в предаването ''Футуризъм'' всеки четвъртък от 21 ч.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости а предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.