SpaceX изведе 2 сателита на EnduroSat в орбита

Българският производител на наносателити обяви още 8 мисии до 2023г

11:13 | 1 юли 2021
Автор: Силвия Грозева

Българската EnduroSat успешно изведе в орбита 2 сателита с ракетата на SpaceX Falcon-9. След еднодневно отлагане на старта заради нарушение на въздушното пространство около Кейп Канаверал снощи в орбита бяха изведени 88 сателита на частни компании, сред които и наносателита Спартан на EnduroSat.

Специално за Bloomberg TV Bulgaria основателят на EnduroSat Райчо Райчев обясни, че Спартан е първата от 9-те мисии за споделена услуга на компанията до 2023г. Всеки сателит ще носи различно оборудване на различни клиенти, които по този начин могат да споделят разходите по извеждане в орбита.

На 30 юни бяха изстреляни два сателита на EnduroSat– единият, създаден от тях, който ще изпълнява образователна мисия, която е и първата кувейтска орбитална мисия - QMR-KWT, Луната на Кувейт.

„Spartan е сателит от ново поколение и първата стъпка към новата ни споделена сателитна услуга“, каза Райчо Райчев. Това означава, че такъв сателит може да изпълнява много различни мисии и да носи много полезни товари като прави космоса достъпен за много предприемачи и учени“.

EnduroSat е българска технологична компания, оперираща в София.