Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Състезание за иноватори ще даде €300 000 нa стартъпи за космически технологии

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в "Бизнес старт" 07.11.2023 г.

12:35 | 7 ноември 2023
Обновен: 14:54 | 8 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Организира се състезание за иноватори, което ще е насочено към стартъпи свързани с космически технологии (SpaceTech), мобилност, транспорт и търговия, а името му е "Линия на Карман". Три компании ще получат общо 900 хиляди евро дялов капитал. Иновациите са това, което обединява и развива тези сектори, като се вижда бързия темп, с който се развиват. Предизвикателствата пред ритейл сектора са скъсяване на линията на доставка и подобряване на нейното управление, това коментира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital,  в предаването "Бизнес Старт" с водещ Христо Николов.

Организира се състезание за иноватори в Югоизточна Европа, което ще включва стартъпи насочени в сектори като: SpaceTech, мобилност, транспорт и търговия. Състезанието е насочено към хората, мозъците, търсещи нови решения и иновации за подобряване на живота, каза Манев. Възрастова граница няма, дори и да се предполага, че стартъпите се формират най-често от млади хора. Името на конкурса е „Линията на Карман“. Кръстена на Теодор фон Карман, тя е условна линия, разположена на 100 км от Земята, която разделя земната атмосфера и космическото пространство.

Търговията е изключително важна за благоденствието на света, както и в миналото така и сега. Тя се променя с бърз темп и е нужна е мобилност, за да се пренасят стоките, като корабоплаването е най-ефективният начин това да се случва. Космоса е допълнително измерение, който е сравнително лесно достъпен и лесно могат да се приложат технологии, които да помагат от космоса на Земята. Иновациите са това, което дърпа тези сектори напред, за това те инвестират в различни компании, свързани с космос, транспорт, мобилност и търговия.

„Нека всички да мечтаят и да се опитват да реализират мечти. Някои от стартъпите, които виждаме и са известни в България са всъщност стартъпи и идеи, които са на мечтатели.“

В техния екип имат партньор, които инвестират в компания, която подпомага динамичната свързаност на корабите с различни спътници и комуникации. Гостът обясни, че традиционния бизнес на корабите е изключително консервативен. Не използват динамична свързаност с различни оператори, за интернет свързаност. Ако се приложи технология, която ще намира най-добрия спътник за връзката, необходима на корабите, ще спести много финансов ресурс за корабната индустрия.

Състезанието разполага с награден бюджет между 900 хил - 1 милион евро, като търси 3 компании победителки, които ще получат по 300 хиляди евро като дялов капитал. В оценяването на компаниите от сектора за космически технологии, се гледа какъв е бъдещия паричен поток на един актив при поставянето на цена.

„Трябва да си помислиш дали, това нещо, ще създава положителни парични потоци.“

Предизвикателствата пред ритейл сектора са скъсяване на линията на доставка и подобряване на управлението ѝ. Презапасяването на складовете, което се наблюдаваше по време на Covid пандемията, вече е в миналото, а в момента е рядкост да се държат складови наличности, обясни гостът. Той смята, че обмена на стоки преминава през пореден цикъл, който се усеща през мобилността. Предизвикателството за търговията, която достига до височини с електронната търговия, е търсене на нови решения за разпознаване на търсенето и доставка навреме.

Те са отворени за работа с компании, чиито предприемачи са от Румъния, България и Гърция или в тези държави се създава значителна част от добавената стойност.

„Програмистите в нашия регион са великолепни, които създават нови решения.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.