Износът на Южна Корея продължава да расте, подкрепяйки перспективите за растеж

Южна Корея служи като ключова връзка в световната търговия, тъй като нейните компании са разположени широко в различни вериги за доставки

11:30 | 1 март 2024
Автор: Сам Ким и Сохи Ким
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на Южна Корея продължи да расте миналия месец, добавяйки към оптимистичните перспективи за икономическия растеж и световната търговия тази година.

Доставките, коригирани за разликите в работните дни, се увеличиха с 12,5% спрямо година по-рано, според данни, публикувани в петък от министерството на търговията. Некоригиран за новогодишните празници по лунния календар, които бяха през февруари тази година, основният износ се повиши с 4,8%, докато общият внос намаля с 13,1%. Търговският излишък се разшири до 4,29 милиарда долара.

Южна Корея служи като ключова връзка в световната търговия, тъй като нейните компании са разположени широко в различни вериги за доставки. Нейният износ се възстанови от едногодишния спад в края на миналата година, воден от солидно търсене на полупроводници. Продажбите на дисплеи се увеличават, въпреки че доставките на автомобили леко спаднаха. Възстановяването породи надежди, че икономическият растеж на Южна Корея ще се ускори тази година.

Банката на Корея миналата седмица запази прогнозата си, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2,1% през 2024 г., посочвайки възстановяването на износа. Ако тенденцията продължи през 2025 г., това ще помогне на икономиката да се разшири с 2,3%, според централната банка.

„Като премахнем изкривяването (на лунната нова година), темпът на увеличаване на износа продължи да се ускорява. Това засилва мнението ни, че външното търсене ще доведе до разширяване на икономиката през първото тримесечие", пише Хиосун Куон за Bloomberg Economics.

Все пак забавянето на потреблението и спадащите инвестиции в строителството представляват заплаха за икономическия импулс на Южна Корея. Страната също е нащрек за въздействието на постоянното геополитическо напрежение, включително конфликти в Близкия изток. Поредица от избори, насрочени в широка част от света тази година, добавят към политическата несигурност и за световната търговия.

Прогнозира се глобалната икономика да нарасне с 3,1% тази година, под историческата средна стойност, тъй като някои централни банки продължават борбата си с инфлацията, докато фискалната подкрепа намалява и рисковете от дълга натежават върху активността, според Международния валутен фонд.

„Оперативната производителност на корейските производители на чипове с памет трябва да се подобри през следващите две години, тъй като търсенето на изкуствен интелект стимулира увеличаване на паметта“, каза Fitch Ratings по-рано този месец. „Предизвикателната икономическа перспектива и продължаващото геополитическо напрежение остават основни рискове.“

Южнокорейският износ на чипове се е увеличил с 66,7% спрямо година по-рано през февруари, а този на дисплеи е нараснал с 20,2%. Доставките на автомобили в чужбина са намалели със 7,8%. Износът на безжични комуникационни устройства е намалял с 16,5%, докато износът на кораби е нараснал с 27,7%.

Доставките за Китай, коригирани с разликите в работните дни, са се увеличили с 4,8% спрямо година по-рано, докато износът за САЩ е нараснал с 9%.