Южна Корея продължава да чупи рекорда за най-ниска раждаемост в света

Различни фактори се обвиняват за нежеланието на южнокорейците да имат деца. Те варират от изключително високи жилищни разходи до скъпа и силно конкурентна среда за образование на децата

12:53 | 28 февруари 2024
Автор: Сам Ким
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южна Корея постави нов рекорд за най-нисък коефициент на плодовитост в света, като въздействието на застаряващата демография на нацията се очертава да се окаже голямо върху нейната медицинска система, социални помощи и икономически растеж.

Броят на бебетата, очаквани от една жена през целия ѝ живот, е спаднал до 0,72 миналата година от 0,78 през 2022 г., според данни, публикувани в сряда от националната статистическа служба на Южна Корея. Броят на ражданията също спадна със 7,7% до 230 000, поставяйки ново дъно за сравними данни в нация от около 50 милиона души.

Липсата на бебета ускорява застаряването на южнокорейското общество, създавайки опасения относно нарастващата фискална тежест на обществените пенсии и здравеопазване.

„От медицински услуги до социални помощи, търсенето на разходи ще се увеличи, докато ще се събират по-малко данъци, тъй като броят на младите хора намалява“, каза Шин Сеунг-кеун, професор по фискална политика в Техническия университет на Корея.

Президентът Юн Сук Йол се сблъска с трудности, докато се опитва да предприеме действия в отговор на демографските предизвикателства, пред които е изправена нацията.

Правителството на Юн се стреми да увеличи броя на студентите по медицина в страна, която има може би най-острия недостиг на лекари в развития свят, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Хиляди стажант-лекари подадоха оставките си и напуснаха в знак на протест, заявявайки, че планът не решава ключови проблеми с условията на труд, преди парламентарните избори през април.

Лекарите посочват ниския брой раждания като причина правителството да се откаже от плана си за увеличаване на приема в медицинските училища с около две трети.

Освен напрежението върху медицинската система, ниската плодовитост също застрашава икономическия просперитет и динамика на Южна Корея в дългосрочен план, като намалява работната сила и забавя потреблението.

Гуверньорът на централната банка на Корея Ри Чанг-йонг каза, че ниският дял на ражданията вече започва да натежава върху потенциала за растеж, като същевременно предупреди срещу фискални и монетарни стимули в японски стил за борба с предизвикателствата на застаряващата икономика.

По-малко бебета означава и по-малко южнокорейски войници, което хвърля дълга сянка върху националната сигурност в страна, която е изправена пред заплахата от провокации от 1,2-милионната армия на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Шин от Техническия университет на Корея предупреди да не се следва примерът на Япония за фокусиране върху нуждите на възрастните хора. Той описа съседа на Южна Корея като "сребърна демокрация".

„Политиците естествено ще се насочат към възрастните хора, които са по-големи на брой, като концентрират подкрепата си върху тях и разбиват благотворния икономически цикъл, който инвестира повече в образованието на следващите поколения за по-голяма производителност“, каза той.

Данните на японското правителство, публикувани тази седмица, показаха, че броят на бебетата е паднал до ново рекордно ниско ниво през миналата година. Политиците и в двете страни все още не са намерили ефективни мерки за обръщане на намаляването на населението, без да прибягват до по-активни имиграционни политики.

Различни фактори се обвиняват за нежеланието на южнокорейците да имат деца. Те варират от изключително високи жилищни разходи до скъпа и силно конкурентна среда за образование на децата. Нарастващото напрежение между половете е друга причина, която редовно се изтъква.

През 2022 г. браковете паднаха до ново дъно. Въпреки че около 192 500 двойки са се оженили, това е с 42% по-малко от десетилетие по-рано, според Statistics Korea.

Когато двойките се женят, те се страхуват от неблагоприятни последици, ако отсъстват от работа, за да гледат децата си. Южна Корея има най-малкия дял родители, които излизат в отпуск за деца в развития свят, според проучване на изследователската служба на Корейското национално събрание.

На жените също им е трудно да поддържат сигурна работа и заплати, след като се върнат от майчинство. Южна Корея има най-висок дял жени на късна средна възраст с временни работни места в ОИСР, фактор, който подхранва най-голямата разлика в заплатите между половете в развития свят.

Предизвикателството на намаляващото население не е уникално за Южна Корея. Застаряването увеличава фискалното бреме в други развити страни, предизвиква опасения относно дългосрочната устойчивост на дълга, намалява разходите за инфраструктура и в крайна сметка влошава качеството на живот.

Отделен доклад на Фонда за населението на ООН показа, че Южна Корея е на второ място с 0,9 по раждаемост, веднага след Хонконг с 0,8. ООН и статистическата служба на Корея използват различни методи за моделиране, като Южна Корея базира данните си на действителна статистика за населението, а не на прогнози.

И все пак сред нациите с по-голямо население демографската криза в Южна Корея е остра. Прогноза на статистическата служба на Корея миналата година прогнозира, че населението през 2072 г. ще спадне до 36,2 милиона, което е 30% спад от сегашните 51 милиона.

Други ходове на правителството за справяне с демографските предизвикателства на страната включват утрояване на месечните помощи за родители на новородени и намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Южна Корея също така планира да облекчи разпоредбите за наемане на чуждестранни бавачки, за да увеличи ограничените възможности за гледане на деца.

Кметът на Сеул О Се Хун обмисля спонсорирана от града програма за сватовство като част от усилията за насърчаване на браковете и спиране на спада на раждаемостта. Градът отчете коефициент на раждаемост от 0,55 миналата година, най-ниският сред всички региони, според последните данни.

Вариантите на правителството включват повишаване на възрастта за пенсиониране, повишаване на автоматизацията на работното място и отваряне по-широко на вратата за имигрантите, казват експерти.

„От Япония до Европа застаряването става все по-често срещано явление и ключовият въпрос е как ще се справим с недостига на работещо население, способно да поддържа икономическия растеж и прехода на индустриалните структури“, каза Шин Ин-чол, професор по градска социология в университета в Сеул.

„В крайна сметка трябва да се задоволим с хората, които вече имаме, или да привлечем помощ от другаде“, каза той.