Северна Корея отменя законите за икономическо сътрудничество с Южна Корея

Въпреки че режимът в Северна Корея действа според капризите на Ким, законите бяха осигурили по-формална основа за функционирането на планински курорт и заводски парк северно от границата

10:27 | 8 февруари 2024
Автор: Джон Херсковиц, Юкюн Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът на Северна Корея отмени законите за икономическо сътрудничество с Южна Корея, вбивайки още по-дълбок клин между съседите, след като лидерът Ким Чен Ун започна годината, заявявайки, че е невъзможно да се търси мирно обединение.

Този ход беше обявен в четвъртък от официалните медии на Пхенян. Въпреки че режимът в Северна Корея действа според капризите на Ким, законите бяха осигурили по-формална основа за функционирането на планински курорт и заводски парк северно от границата. И двата проекта, които някога бяха разглеждани като модели на бъдещо сътрудничество, бяха спрени от години поради политически разногласия.

Служител на южнокорейското министерство на обединението заяви, че този ход само ще изолира още повече Северна Корея, като добави, че Сеул не планира скорошен отговор, съобщи агенция Йонхап.

Така наречените "мирни" южнокорейски акции, които се очаква да се възползват от подобряването на междукорейските връзки, се промениха слабо след съобщението на Северна Корея.

Миналия месец Северна Корея разруши голям паметник в Пхенян, който символизираше надеждата за обединение, след като лидерът Ким започна 2024 г., като заклейми Южна Корея като свой "основен враг" и изпробва нови оръжия, предназначени за нанасяне на ядрени удари.

Демонтирането от Ким на символите на обединението и на правителствените служби, посветени на тази задача, оказва натиск върху консервативния южнокорейски президент Юн Сук Йол, който зае твърда позиция срещу Пхенян и разгневи режима на Ким, като засили военното сътрудничество със САЩ и Япония. 

Като критикува остро политиката на администрацията на Юн, Ким може би се опитва да повлияе на предстоящите парламентарни избори в Южна Корея, на които прогресивният лагер, подкрепящ по-топлите връзки с Пхенян, се стреми да запази контрола си върху органа.

Търговията между двете Кореи е спаднала почти до нула от 2,7 млрд. долара през 2015 г., или около 10% от икономиката на Северна Корея. Според доклади на Съвета за сигурност на ООН Пхенян се е насочил към киберпрестъпления и незаконен трансфер на стоки в открито море, за да печели пари.

Режимът на Ким също така е прехвърлил боеприпаси на Русия, за да помогне на президента Владимир Путин във войната му срещу Украйна, твърдят САЩ и Южна Корея. Северна Корея и Русия отрекоха тези твърдения.