Два банкови клана Ротшилд се борят за клиенти, власт и фамилното име

Швейцарският и френският клон на династията са въвлечени в глобална борба за използване на името Ротшилд, за да спечелят по-голям дял от бизнеса с управление на богатството 

08:23 | 21 февруари 2024
Обновен: 11:55 | 21 февруари 2024
Автор: Тара Пател, Марион Халфтермайер Александър Раджбандари
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преди няколко месеца един от банкерите на Ариана дьо Ротшилд се завръща от Близкия изток с тревожни новини за нейната швейцарска частна банка Edmond de Rothschild Group.

Ценен клиент мултимилионер му казал, че друг представител на фирмата му се е обадил - само че на визитната картичка, която клиентът му показал, имало логото на Rothschild & Co, конкурентна парижка структура, управлявана от отчуждените братовчеди на Ариана.

Това не е първият случай, в който клиент бърка швейцарската фирма с френския ѝ конкурент, но това става все по-често срещан проблем. Двете фирми, носещи легендарното име Ротшилд, са единствените останали банки, свързани с прочутата фамилия финансисти, излязла от еврейското гето във Франкфурт преди повече от два века и превърнала се в една от най-богатите и влиятелни династии в света през XIX век.

Гербът на фамилията Ротшилд "Петте стрели", който представлява "силата в единството" на династиите, създадени от синовете на основателя. Източник: Evening Standard/Hulton Archive

След десетилетия на работа в относително различни сфери на дейност, сега те водят битка за по-голямо парче от изключително доходоносната глобална индустрия за управление на богатство на стойност 250 трилиона долара.

Според запознати шансовете да се стигне до обединените между двете структури на Ротшилд в рамките на едно поколение са все по-големи, за да се запази империята силна.

"Сега те се насочват към сходни клиенти", казва Кристоф Кюнцле, преподавател по управление на богатството в Университета за приложни науки в Цюрих. "Конкуренцията е много голяма, а вековното им име е голям актив, който и двамата се опитват да използват".

Уреждането преди повече от пет години на ожесточен правен спор - иницииран от Ариана - относно използването на името Ротшилд трябваше да сложи край на конфликта. Но то не направи почти нищо, за да попречи на марката да се превърне в ключово оръжие в жестоката конкуренция за богати клиенти в Европа, Близкия изток и Азия.

Баронеса Ариана дьо Ротшилд, 58-годишната главна изпълнителна директорка на швейцарската банка Edmond de Rothschild Group. Тя многократно е отхвърляла всякакви предложения за обединяване на швейцарските и френските клонове.
Фотограф: Саймън Доусън/Bloomberg

С над 100 млрд. долара управлявани активи базираната в Париж компания Rothschild & Co. е по-малката от двете, но бързо набира сила, откривайки офиси в същите места за игра на богатите като швейцарския си съперник. За пръв път в историята на фирмата печалбата преди данъци от управление на богатство и активи надхвърля тази от консултантската дейност през първата половина на 2023 г.

Още в края на 2022 г. парижката фирма се доближава до швейцарския си съперник по отношение на активите на богатството.
Обединяването на силите би придало тежест на банките Ротшилд, които са дребосъци на фона на световни индустриални гиганти като Morgan Stanley и UBS Group AG или дори швейцарските частни банки Julius Baer Group Ltd. и Banque Pictet & Cie SA.

"Има нужда от консолидация, особено за малките компании управляващи активи, поради увеличаването на разходите и регулациите", казва Никола Пайен, анализатор в Kepler Cheuvreux, за сектора. "Правилото за индустрията сега е, че те се нуждаят от голям размер."

Една съвместна структура на Ротшилд все още би била малка в сравнение с гигантите в инвестиционното банкиране и управлението на благосъстоянието, но в нея ще работят около 7000 души в офиси от Амстердам и Лос Анджелис до Токио, със силно присъствие в континентална Европа. В края на 2022 г. обединената фирма щеше да управлява активи на стойност около 280 млрд. долара, с което щеше да прескочи Lombard Odier и Bank J. Safra Sarasin AG и да изпревари Vontobel Holding AG.

Александър дьо Ротшилд, 43-годишният потомък от седмо поколение, пое поста от баща си Давид като изпълнителен председател на базираната в Париж компания Rothschild & Co. през 2018 г. Фотограф: Доменик Щайнман/Bloomberg

Идеята за сближаване е била предлагана от френския клон в миналото, но е била отхвърлена от швейцарската страна. Rothschild & Co. Изпълнителният председател Александър дьо Ротшилд и баща му Давид не се притесняват да искат сливане, твърдят колеги от фирмата. Банката използва придобивания, за да даде тласък на бизнеса си с богатство, и привлича цели екипи от други фирми. Те са продължили да правят опити за преговори с Ариана, но без резултат.

Дори някои от високопоставените частни банкери на Ариана виждат смисъл в това, но тя многократно е отхвърляла всякакви предложения за комбинация, като за последно заявява в интервю за Le Matin през септември, че четирите ѝ дъщери ще "осигурят приемствеността". Все пак остава да се види доколко дъщерите са обвързани с банката..

Някои банкери от швейцарската фирма също казват, че през последните години бизнесът е в застой, като считат, че отчасти това се дължи на липсата на визия. Банката се противопоставя на това мнение, заявявайки, че има ясна стратегия и ще публикува добри резултати за 2023 г. през март.

"От една страна, има икономическа обосновка, а от друга - лична гордост", казва Филип Пеле-Кламур, хоноруван професор в бизнес училището HEC в Париж, който специализира в областта на семейните фирми. "Този период на его и спорове е сравнително кратък на фона на двувековната история... Обединението може да се случи в следващото поколение."

Забележка: Данните за всички банки с изключение на Rothschild & Co са преизчислени от швейцарски франкове по годишен курс. Данните за Rothschild & Co са преизчислени в евро. J.Safra Sarasin, Lombard Odier и UBP не оповестяват отделни данни за активите на богатството.

Обща сума на управляваните активи за големите частни банки 
Данните за всички банки включват сумите за управление на активи и богатство.

Източник: Финансови отчети на компаниите.

Нито Ариана, която носи титлата баронеса, нито Александър се съгласиха да бъдат интервюирани за тази статия, която се основава на разговори с повече от дузина настоящи и бивши ръководители на двете банки и външни наблюдатели, които говориха при условие за анонимност. Представители на двете банки заявиха, че не коментират спекулации, свързани с фирмите или фамилиите Ротшилд.
Независимо от всичките си различия двете страни имат обща история, която води началото си от Майер Амшел Ротшилд, който основава финансова империя във Франкфурт и изпраща четирима от петимата си синове в началото на XIX в., за да създадат компании в Лондон, Париж, Неапол и Виена, а най-възрастният остава вкъщи.

През следващите 200 години фамилията създава една от най-известните банкови династии в Европа, която финансира войни и империи и помага за формирането на икономическата и политическата история на региона.

Лондонският и парижкият офис са успешните истории на клана. Парижкият клон финансира Франция след Революцията и промишлеността след Втората световна война, като в него работят поколения банкери, включително двама президенти - Жорж Помпиду и Еманюел Макрон. В Обединеното кралство N.M. Rothschild & Sons е известна с това, че помага за финансирането на победата на херцог Уелингтън над Наполеон в битката при Ватерло. През 2003 г. лондонският и парижкият клон започват да се сливат в това, което сега е Rothschild & Co.

Семейната къща на семейство Ротшилд от XVIII в. в еврейското гето във Франкфурт, около 1900 г. Източник: Исторически снимков архив на Грейнджър/Alamy

 За разлика от тях швейцарската фирма е сравнително нова. Основателят от пето поколение Едмон, роден във френския клон на фамилията, основава своята банка през 1953 г. Фирмата помага на много богати хора дискретно да прехвърлят спестяванията си в епоха, когато частното банкиране в Швейцария е по-малко регулирано и непрозрачно, като на практика ги предпазва от високите данъци в следвоенна Европа.

Двете структури на Ротшилд работят в различни сегменти, като швейцарският клон се специализира в частното банкиране в страната и в места като Люксембург и Монако, а парижката фирма се комбинира с британския клон, за да се издигне до най-високите етажи на глобалните корпоративни сделки. Те дори имат кръстосани дялови участия, а през 80-те години на ХХ век Едмон дьо Ротшилд помага на парижките си братовчеди да се изправят на крака, след като банката им е национализирана от френския президент социалист Франсоа Митеран.

Майер Амшел Ротшилд, съпругата му и петимата му синове, както и къщата на семейство Ротшилд във Франкфурт. Източник: Исторически снимков архив/Alamy

Когато Едмон умира през 1997 г., единственият му син Бенжамен, тогава на 34 години, става председател. По-голямата му страст е отборът по ветроходство на банката "Гитана" и занимания като лов и ски, а през 2009 г. Бенжамен издига съпругата си Ариана за заместник-председател. През 2021 г. Бенжамен умира от сърдечен удар на 57-годишна възраст.

Както при много богати династии, Ротшилд също страдат от семейни интриги и вражди. Отношенията между швейцарските и френските братовчеди били неловки. Разклоняването на Едмон като банкер на богатите - което в един момент го прави най-богатия член на клана - е било причина за ревност, казва човек, запознат с отношенията на семействата. Също така, очевидната липса на интерес на Бенжамен към бизнеса е била болезнен проблем за френските му братовчеди, казва човекът. Дори в рамките на едно и също семейство отношенията могат да бъдат остри - майката на Бенжамен Надин прехвърли част от състоянието си в швейцарския конкурент Pictet преди няколко години в знак на протест срещу начина, по който банката на покойния ѝ съпруг се управлява от сина и снахата.

От години фамилното име е ябълка на раздора между двете страни. През 2015 г. Ариана, която за първи път заема поста главен изпълнителен директор, дава под съд парижката фирма, която използва името като самостоятелно в презентациите, по този въпрос. Спорът беше разрешен през 2018 г. със споразумение, което премахна кръстосаното акционерно участие и определи параметрите за това как ще се използва и защитава името.

Сега всяка от банките се намира в своя критичен момент, търси начини да расте и е твърдо решена да го постигне, като използва името на Ротшилд - марка, излъчваща богатство, след като финансовата прозорливост на семейството му позволява през годините да натрупва символи на голямото богатство като имения, лозя, произведения на изкуството, яхти и състезателни коне.

"Ротшилдови притежават актив, който другите финансови институции нямат, а именно историческата си репутация и по-широкото портфолио от бизнес интереси на семейството", казва Себастиан Дови, бивш консултант в областта на управлението на богатството, който участва в управителните съвети на редица фирми от сектора.

Александър дьо Ротшилд (вляво) с баща си Давид дьо Ротшилд в офиса на семейството в Париж през юни 2012 г. Фотограф: Фред Мерц

В елегантната сграда на Rothschild & Co. в стил "Ар Нуво" в центъра на Париж 43-годишният Александър от седмото поколение агресивно ускорява стратегическия ход на баща си Дейвид в областта на богатството. В средата на 2023 г. фирмата ще управлява активи на обща стойност 102 млрд. евро - два пъти повече от 2015 г. През 2022 г. тя заяви, че планира да удвои управляваните активи за седем до 12 години.

Александър се присъединява към банката през 2008 г., изкачвайки се в йерархията, преди да поеме ръководния пост от баща си през 2018 г. Миналата година той направи Rothschild & Co. частна, като я изтегли от борсата в Париж само няколко месеца след като сключването на корпоративни сделки - най-големият ѝ бизнес - започна да пресъхва на фона на спада в цялата индустрия.

Навлизането му в бизнеса с богатство набира скорост. През 2022 г. Rothschild & Co. прави изключително символичен ход, като открива офис за управление на благосъстоянието в близост до Тел Авив, което го поставя в сърцето на историческите територии на Едмон дьо Ротшилд. Швейцарската банка, която има силни филантропски връзки с Израел, от десетилетия ухажва богати клиенти от офисите си на булевард "Ротшилд".
 

Стратегия за богатство на Rothschild & Co. в подем / Управляваните активи на френската фирма

Александър добави и специалисти по богатство в Гърнси, Италия, Люксембург и Обединеното кралство, повечето от които са места, където Edmond de Rothschild има силни позиции. През 2021 г. френската фирма направи придобиване в Швейцария, задния двор на Ариан. В градове като Бордо и Тулуза двете банки имат офиси само на кратка разходка една от друга. И двете се фокусират върху разширяването на дейността си в Близкия изток.

През януари парижката банка добави още един банкер по благосъстоянието в офиса си в Мадрид, който се намира на същата улица като швейцарската фирма. Тази пролет тя ще открие ново звено в Хамбург - третото в най-голямата европейска икономика след Франкфурт и Дюселдорф.

"Сред потребителите определено има объркване между двете", казва Деклан Ахерн, директор по стратегии и оценки в Brand Finance. "С разрастването на бизнеса им те ще навлизат в териториите си и ще създават още по-голямо объркване. Възможно е да се стигне до повече правни спорове."

Агресивното навлизане на Rothschild & Co. на територията на Edmond de Rothschild се случва в момент, когато Ариана се бори с проблемите на наследяването след внезапната смърт на съпруга си. Банката също преживя сътресения в корпоративния сектор с трима главни изпълнителни директори през последните пет години и стагниращ бизнес. Активите под управление са намалели до 158 млрд. швейцарски франка (179 млрд. долара) в края на 2022 г. от 178 млрд. франка година по-рано.

И въпреки че Ариана си беше поставила за цел да управлява 350 млрд. франка до 2026 г., без да предстоят придобивания, тази цел изглежда твърде амбициозна. Фирмата заяви пред Bloomberg News, че продължава да разглежда придобивания в рамките на своята "строга рамка за сливания и придобивания". Резултатите за миналата година ще покажат двуцифрен ръст на оперативните приходи и нетни нови активи в размер на 11 млрд. швейцарски франка, заяви тя.

Ариана, която се оттегли от поста главен изпълнителен директор през 2019 г., пое отново ръководството в централата на банката в центъра на Женева миналата година и все повече се превръща в лицето на банката. Тя обедини това, което по същество беше отделни операции, ръководени от враждуващи егота в Париж, Женева, Люксембург и Монако.

Тя също така включва активи като вина, сирена, хотелиерство и парфюмерия в по-голямата група, за да ги направи по-отговорни. Но това накара някои висши служители да кажат, че тя се грижи повече за този отдел "Наследство", отколкото за банковото дело. По време на среща в общината през 2022 г. за обсъждане на годишните резултати Ариана остави много банкери в недоумение, като говореше основно за марката парфюми Caron, която току-що беше възобновила.

Нейната преценка също беше поставена под въпрос, когато през януари съдебни документи в Ню Йорк разкриха, че тя е провела повече от дузина срещи с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн, като са обсъждали бизнес сделки, а също и персонал и обзавеждане. Ариана не е знаела за поведението на Епстийн и е била шокирана и ужасена, когато е разбрала за него, казват от банката.

По думите ѝ издигането на Ариана начело на банката е било възприето от някои като спорно от самото начало поради относителната ѝ неопитност. В интервю за телевизия Bloomberg през 2020 г. тя казва, че първоначално някои банкери са я смятали за "шегаджия".
Дъщеря на германец и французойка, тя получава магистърска степен от университета Pace в Ню Йорк и работи на валутните бюра в Societe Generale SA и American International Group Inc. преди да срещне Бенджамин и да се омъжи за него през 90-те години на миналия век.

Сега тя залага близкото бъдеще на Edmond de Rothschild на разширяването на дейността си в Близкия изток, където банките и финансовите мениджъри от цял свят се борят за милиардите от петролното богатство, които могат да бъдат инвестирани извън региона. Тя се стреми да навлезе отново и на пренаселения азиатски пазар, след като през 2016 г. се оттегли от скъпоструващото си присъствие там, продължило повече от две десетилетия.

Докато някои частни банкери аплодират желанието ѝ да преследва нови територии, други казват, че тя не е изгладила бизнеса в Европа и ѝ липсва дългосрочна визия.

Все пак нейната значима роля в банката е от ключово значение за привличането на нови, по-млади клиенти с по-разнообразни източници на богатство, тъй като глобалното прехвърляне на богатство между поколенията набира скорост, казва Педро Араужо, старши изследовател в Университета във Фрибург, който е проучвал елита на Швейцария.

„Ариана" е много важна за имиджа на марката, за да покаже, че е в крак с промените в обществото", казва той. "В миналото частните швейцарски банки не са се застъпвали за разнообразието."

Ариана често посочва Edmond de Rothschild като може би единствената банка в света, която е 100% собственост на жени: Наследниците на Бенжамен, майка му и полусестра му. Макар да настоява за независимостта на фирмата, Ариана също така казва, че иска дъщерите ѝ да правят каквото искат. Така че големият въпрос е: дали швейцарското семейство ще се опомни в някакъв момент и ще обедини сили с парижките си братовчеди?

Единствената област, в която семействата работят заедно, повече или по-малко хармонично, е във френските лозарски райони Бордо и Шампан. Едно от най-престижните лозя в страната, Шато Лафит Ротшилд, е собственост на семейството от 1868 г. насам.

Произвеждайки бутилки, които са се продавали за 230 000 долара всяка, сред акционерите на винарната са Бенжамен и основателите на Rothschild & Co, Дейвид и Ерик. Според банкер Ариана някога се е противопоставила на използването на елегантния имот от страна на конкурентната банка за промоционални събития, но оттогава напрежението по въпроса е намаляло. През 2005 г. семействата решават да създадат съвместна марка в Шампан.

Все пак тези сътрудничества не говорят много за желанието им да работят заедно в основните им банкови дейности. Показателно е, че когато миналата година Александър направи Rothschild & Co. частна компания, той получи финансовата подкрепа на четири богати европейски династии, но за разлика от 80-те години на миналия век, капиталът не идва от Едмон дьо Ротшилд.

Така че поне засега всяка от страните ще използва фамилното име в борбата си за световните богаташи, а визитните картички ще продължат да предизвикват объркване. Както покойният Бенджамин дьо доста прозорливо каза в едно интервю през 2010 г: "Не е ясно колко струва бизнесът ни без името."