Изискванията за резервите разтърсиха регионалните банки

11:00 | 12 февруари 2024
Обновен: 12:10 | 12 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Регионалните и общински банки в САЩ са важни за нашата финансова система и в страната те са повече отвсякъде по света.

"Мисля, че регионалните банки са много важни. Изключително важни. Имаме 4500 банки, което е много повече от всяка друга страна на глава от населението или спрямо БВП", казва Джером Пауъл, гуверньор на Фед.

Колкото и да са важни, регионалните банки се оказаха под натиск в последно време. Първо заради последиците от резкия ръст на лихвите, което доведе до затварянето на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank.

После започна спада на търговските имоти, който особено силно удари по регионалните банки.

"Търговските имоти не са главния риск, нито голям риск за най-големите банки. По-скоро за регионалните, за по-малките банки, които имат пропорционално много по-голяма експозиция към имоти", каза Пауъл.

Сега Фед предлага нови капиталови изисквания, които ще включат и регионалните банки. Досега те не бяха включени в тях. Банкерите казват, че това ще картелира кредитирането.

"Правим проучванията на капитала. Дали се отразява на повишаване на конкуренцията на пазара, за да помагаме на американския бизнес да расте по света и в страната, и това на равноправна основа. Критичното тук е в това, че тези правила влизат в американската банкова система. И вместо да сме тук спрямо европейската банкова капитализация, ние се качваме тук", казва Брайън Мойнихан, директор на BofA.

Повдига въпроси за цената, която плащаме за по-високите капиталови изисквания.

"Повишаването на капиталовите изисквания с цели 20% в индустрия, в която всички участници вярват, че е добре капитализирана, е лоша идея във всяка ситуация. Но става още по-проблематична при икономическата неизвестност в бъдеще", казва Джейн Фрейзър, директор на Citigroup.

Дали ползите си струват тази цена?

"За мен капиталовите изисквания трябва да са по-високи. Въпреки това мисля, че банковите агенции трябва да проучат тези анализи за оптималните нива на капитализация с оглед баланса между финансовата стабилност и икономическия ръст. И да обяснят достъпно, не само на експертите, но на обществеността, защо тези се въвеждат тези увеличения на капитала", казва Даниел Таруло, професор в Харвард.