ОИСР предупреди централните банки, че е рано да празнуват победа над инфлацията

Организацията посочи, че основната инфлация в повечето страни е над целевата и че разходите за труд на единица продукция нарастват, както и че конфликтите в Близкия изток могат да окажат силно икономическо влияние

17:30 | 5 февруари 2024
Автор: Уилиам Хоробин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) основните централни банки в света не трябва да губят бдителността си в борбата с инфлацията, тъй като е твърде рано да се каже дали рязкото повишаване на лихвените проценти е ограничило основния ценови натиск.

Световният икономически растеж се оказва по-устойчив, а инфлацията в САЩ и Европа намалява по-бързо, отколкото организацията очакваше в ноемврийската си прогноза. Но тя предупреди, че факторите, подпомагащи този процес, включително подобренията във веригите за доставки и разходите за суровини, се разсейват или дори обръщат посоката си.

ОИСР посочи също така, че основната инфлация в повечето страни е над целевата и че разходите за труд на единица продукция нарастват, както и че конфликтите в Близкия изток могат да доведат до повишаване на разходите за транспорт и енергия.

"Твърде рано е да сме сигурни, че инфлационният епизод, започнал през 2021 г., ще приключи през 2025 г." - заяви ОИСР в понеделник, когато публикува междинните си икономически прогнози. "Паричната политика трябва да остане предпазлива, за да се гарантира, че основният инфлационен натиск е трайно овладян."


ОИСР намалява прогнозите си за инфлация за повечето икономики

Предпазливостта идва в момент, когато Европейската централна банка и Федералният резерв се отказват от агресивно затягане на лихвените проценти и дават сигнали, че следващите им стъпки ще бъдат за намаляване на лихвите. Финансовите пазари вече реагираха на това и на признаците за по-мека обща инфлация, като заложиха на облекчаване с повече от един процентен пункт от страна на двете институции до края на годината.

Но длъжностните лица и от двете страни на Атлантическия океан се противопоставиха на очакванията на инвеститорите, че разхлабването на политиката е точно зад ъгъла. В неделя председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че на американците може да се наложи да изчакат след март за намаляване на лихвите на фона на опасностите от твърде бързи действия. Миналата седмица председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че политиците все още изчакват "критично важни" данни за заплатите, преди да предприемат стъпка.

Дори когато започне намаляване на лихвените проценти, според ОИСР централните банки ще трябва да действат по-бавно, отколкото при големите и бързи повишения, започнали през 2022 г.


Поглед над лихвените проценти на централните банки

"Съществува възможност за понижаване на основните лихвени проценти с намаляването на инфлацията, но политиката в повечето големи икономики следва да остане рестриктивна за известно време напред", заяви ОИСР.

Все пак базираната в Париж организация прехвърли очакванията си за първите намаления на лихвените проценти към второто тримесечие на тази година в САЩ и към третото тримесечие в еврозоната. През ноември, когато организацията имаше по-високи прогнози за инфлацията, тя прогнозира, че Фед ще предприеме първата стъпка през втората половина на 2024 г., а ЕЦБ - едва през пролетта на 2025 г.

ОИСР е малко по-оптимистично настроена за световната икономика, отколкото преди, въпреки че подобрената ѝ прогноза за 2024 г. за 2,9% ръст на световното производство все още бележи забавяне спрямо 3,1% през 2023 г. Очаква се само леко повишение до 3% през 2025 г.


ОИСР очаква умереният ръст на БВП да продължи

В рамките на големите икономики в края на 2023 г. САЩ бяха особено динамични благодарение на силните потребителски разходи и пазари на труда, а ОИСР повиши прогнозата си за растежа през 2024 г. от 1,5% на 2,1%.

В глобален мащаб тази сила до голяма степен се компенсира от по-лошите очаквания за повечето европейски държави, където според ОИСР затегнатите кредитни условия задържат активността. Тя намали прогнозата си за растежа в еврозоната през 2024 г. от 0,9% на 0,6%.