Египет заменя скъпата руска пшеница с доставки от Франция и България

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две последователни големи реколти

14:41 | 20 септември 2023
Обновен: 16:03 | 20 септември 2023
Автор: Абдел Латиф Уаба и Ани Куин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Египет ще премине към доставка на почти половин милион тона пшеница от Франция и България, след като Москва блокира доставките на руско зърно, твърдят източници на Bloomberg.

Москва възрази срещу ценообразуването на допълнителна сделка, казаха лицата, като поискаха анонимност, тъй като въпросът е частен. Това е вторият път през последните няколко месеца, когато закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в ситуация на смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициална долна цена.

Главният орган за доставки на стоки на Египет се съгласи да купи 480 000 тона руска пшеница в преки преговори, каза министърът на доставките Али Ел-Мосилхи в началото на септември. Тази сделка беше резервирана на цена от 270 долара за тон, включително навлото - по-ниска от неофициалната цена, която руските служители се опитваха да приложат по това време. Дни по-късно Египет каза, че търговецът на култури Solaris ще получи опцията да доставя зърно от всякакъв произход.

Solaris и руското министерство на земеделието не отговориха веднага на исканията за коментар.

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две последователни големи реколти, което ѝ даде основна роля в спедицията и определянето на цени на световния пазар. Пренасищането на предлагането обаче оказва натиск върху местните цени, което кара служителите да наложат прагове, за да подкрепят пазара. Прилагането на това ценово ограничение е непоследователно.