В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Една четвърт от световната търговия с пшеница вече ще идва от Русия

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 14.08.2023 година

15:25 | 14 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на пшеницата се повиши след като руските военноморски сили обстреляха товарен кораб в Черно море, за да го спрат за проверка, докато напрежението в ключовия воден път продължава да се покачва. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Сухотоварният кораб се е насочвал към украинското пристанище Измаил, когато руски военноморски патрулен кораб е открил огън, след като операторите на кораба не са отговорили на искането за проверка, съобщи руското министерство на отбраната. След това на кораба е било позволено да продължи пътуването си, без да уточнява какъв товар е превозвал.


Пшеницата поскъпва след ескалацията на конфликта в Черно море 

В събота Министерството на земеделието на САЩ повиши оценката си за руските товари на пшеница до 48 млн. метрични тона за сезон 2023-24 г. Това означава, че почти една четвърт от световната търговия с пшеница вече ще идва от Русия.

Доставките на зърно в Черноморския регион са застрашени след изтичането на споразумението през юли, а опасенията остават повишени и след като преди около седмица украински дрон нападна петролен танкер, плаващ под руски флаг. Цената на пшеницата все още остава с около 17% по-ниска тази година на фона на богатите реколти.

Повече за потенциалните стачки в Австралия, които заплашват да нарушат баланса на световните доставки на газ може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук