В 36-часов маратон светът адаптира лихвените си политики спрямо мерките на Фед

Започвайки с Федералния резерв в сряда и завършвайки с Японската централна банка два дни по-късно, паричната политика ще бъде определена на ключови срещи в половината от Групата на 20-те

14:38 | 17 септември 2023
Обновен: 14:45 | 17 септември 2023
Автор: Крейг Стърлинг, Винс Гол
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

36-часова поредица от глобални монетарни решения може да зададе тона за останалата част от годината, тъй като светът се адаптира към стремежа на САЩ да поддържат високи лихвени проценти.

Започвайки с Федералния резерв в сряда и завършвайки с Японската централна банка два дни по-късно, паричната политика ще бъде определена на ключови срещи в половината от Групата на 20-те.

World Adapts
Решения за лихвените проценти на централните банки през тази седмица 

Централните банки на страните с развита икономика, на които се падат шест от 10-те най-търгувани валути, могат да привлекат особено внимание, тъй като световните политици се адаптират към темата, която представителите на САЩ изложиха в Джаксън Хоул през август: че лихвените проценти вероятно ще останат по-високи за по-дълго време. 

Всички данни сочат, че инфлацията не е напълно овладяна в голяма част от света, а продължаващото покачване на цените на суровия петрол подхранва опасенията за още по-голям натиск. 

Така че никой няма да посмее да обяви, че работата им е свършена, дори и на фона на перспективата, че централните банки в страни от Обединеното кралство до Швейцария в четвъртък могат да отворят вратата за пауза, както се случи миналата седмица в еврозоната.

Тон за всички тях ще дадат новите прогнози на базираната в Париж ОИСР във вторник. При слабото търсене от страна на Китай, което потиска световната търговия, и очертаващите се контури на стагфлационен сценарий в Европа, очевидната устойчивост на американската икономика може да се окаже единственият светъл лъч.

Този контекст може да подтикне самия Фед да запази лихвените проценти, но може би да предвиди още едно увеличение по-късно тази година.

"Смятаме, че FOMC ще постигне балансиран тон на заседанието си на 19-20 септември, като пропусне повишаването на лихвите, но запази възможността за по-нататъшно затягане, за да не се облекчат финансовите условия", казва Стюарт Пол, икономист в Bloomberg Economics.

САЩ и Канада
Освен за Фед, седмицата в САЩ е сравнително спокойна. Данните за започнатите жилищни сгради във вторник, първоначалните данни за броя на безработните в четвъртък и последните индекси на мениджърите по покупките в промишлеността и услугите ще бъдат ключовите публикации.

В Канада общата инфлация за август може да се повиши поради поскъпването на бензина, но централната банка ще следи за напредъка на основните показатели, които започнаха да отслабват през юли. 

Ръководителят Тиф Маклем и колегите му ще публикуват обобщение на обсъжданията, довели до решението им да задържат лихвените проценти на ниво от 5% по-рано този месец. 

Азия
През тази седмица централно място в Азия заема японската централна банка, тъй като инвеститорите очакват повече сигнали от управителя Казуо Уеда относно посоката на политиката. 

Макар че икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очакват промяна на срещата в петък, те ще следят внимателно всички коментари относно бъдещето на отрицателните лихвени проценти, след като Уеда наскоро засегна възможността да ги премахне. 

Политиците на BOJ ще следят и за всякакви ефекти от решението на Фед по-рано, които биха могли да се отразят на активите в региона, включително на йената. 

World Adapts
Цените на услугите в Япония достигнаха 2%. Едно от препятствията пред нормализирането на политиката на BOJ засега е преодоляно

В Китай основните лихвени проценти по кредитите се очаква да останат непроменени в сряда, а централните банки на Филипините и Индонезия също се очаква да запазят позицията си в четвъртък - дори когато инфлацията в двете икономики отново започва да се ускорява. 

Сингапур, Малайзия и Нова Зеландия публикуват данни за търговията, докато предварителните данни от Южна Корея предлагат може би най-близката справка за последните глобални тенденции. 

В четвъртък се очакват и данни за БВП на Нова Зеландия, които вероятно ще покажат завръщане към растеж, докато страната се подготвя за изборите през следващия месец.

Европа, Близкия изток, Африка
Множество решения за лихвените проценти в региона ще държат инвеститорите заети. Повечето от тях ще бъдат взети в четвъртък след заседанието на Фед. 

Английската централна банка ще заеме централно място, като анализаторите почти единодушно очакват повишение с четвърт пункт, но не са толкова единни по отношение на това какво ще се случи по-нататък. 

След като в началото на третото тримесечие икономиката на Обединеното кралство се сви с най-бързия темп от седем месеца насам, а пазарът на труда показва признаци на охлаждане, е възможно този ход да е последният. Управителят Андрю Бейли заяви по-рано този месец, че лихвените проценти вероятно са "близо до върха на цикъла". 

World Adapts
Стачки и дъждове удариха икономиката на Обединеното кралство през юли

Същия ден политиците от Швейцарската национална банка, ръководени от президента Томас Джордан, може да предприемат още едно увеличение на лихвите, за да овладеят инфлацията, която в момента е под целевата им стойност. Ако го направят, това също може да бъде последният ход в настоящия цикъл на затягане.

Същото се отнася и за Norges Bank, която сигнализира за вероятна стъпка този месец, но след това може да промени курса, за да запази паричната политика на по-строгото ниво, което ще достигне тогава.

Шведската Риксбанк, също в четвъртък, може да бъде по-малко спокойна. Въпреки слабата икономика длъжностните лица са твърде загрижени за състоянието на инфлацията, за да рискуват да направят пауза.

В Европейската централна банка - която току-що повиши лихвените проценти, което беше последната стъпка в този цикъл на затягане - трейдърите вече залагат на намаляване на лихвите, макар че членът на Управителния съвет Мартинс Казакс заяви, че спекулациите за такъв ход през първата половина на 2024 г. са грешка. Членовете на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, включително вицепрезидентът Луис де Гиндос и главният икономист Филип Лейн, може да бъдат попитани за тази перспектива, когато говорят тази седмица.

Поглеждайки на юг, централната банка на Турция вероятно ще повиши лихвения процент с още около 500 базисни точки, с което основният ѝ лихвен процент ще достигне около 30%, сочи проучване на Bloomberg. Това би било нов сигнал, че правителството възнамерява да сложи край на продължилата години наред свръххлабава парична политика.


Реалните лихвени проценти в Турция все още са далеч под нулата

Миналия месец Египет изненада пазара с повишение на лихвения процент със 100 базисни пункта и търговците ще следят за подобен ход в четвъртък. Централната банка е подложена на натиск да забави инфлацията, която достига рекордните 37%, и да подкрепи лирата.

В същия ден политиците в Южна Африка вероятно ще погледнат отвъд очакваното ускоряване на растежа на потребителските цени и ще запазят основния лихвен процент на 8,25% за второ поредно заседание.

Съседната държава Есватини, чиято валута е обвързана с ранда и при която се наблюдава рязко забавяне на инфлацията, може да се присъедини към този ход на следващия ден.

Също в петък решението на Мозамбик за лихвения процент вероятно ще бъде близко до задържане и намаляване, тъй като инфлацията е на почти тригодишно дъно и се очаква да се забави допълнително, докато съседната Зимбабве се очаква да запази разходите по заемите непроменени.

Латинска Америка
Очаква се централната банка на Бразилия да намали основния си лихвен процент за второ поредно заседание с половин пункт до 12,75%, въпреки че инфлацията се ускори от подцелевите 3,16% през юни до 4,61% през август.

World Adapts
Бразилия е започнала цикъл на облекчаване на лихвените проценти, като се очаква да намали основния лихвен процент близо до 8%. Анкетираните от централната банка анализатори виждат, че политиците спират на ниво от 8,5%.

Анкетирани от централната банка икономисти виждат още 100 базисни точки облекчаване през 2023 г., за да се понижи основният лихвен процент до 11,75%.

Докладът за инфлацията в Мексико в средата на месеца би трябвало да покаже, че цените са се охладили допълнително, макар и вероятно с по-бавни темпове, отколкото през последните месеци, тъй като рекордно високите лихвени проценти само едва-едва се справят със силното вътрешно търсене. Повечето анализатори не виждат Банксико да започне да облекчава лихвите преди началото на 2024 г.

Централната банка на Чили публикува протокола от заседанието си на 5 септември, на което политиците намалиха основния лихвен процент със 75 базисни точки до 9,5% в продължение на намалението с цял пункт през юли. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, предвиждат лихвеният процент да бъде 7,5% в края на годината, а през 2024 г. да последва още едно намаление с 300 базисни точки.

World Adapts
Показатели за БВП на големите икономики в Латинска Америка в средата на 2023 г. Мексико процъфтява, Перу се бори с рецесията, а Аржентина се срива

През следващата седмица Бразилия, Колумбия и Мексико ще представят данни за БВП през юли, а Аржентина ще обяви резултатите си за второто тримесечие - последната от големите икономики в региона, която ще направи това.

Отличникът на региона през първото полугодие, Мексико, се възползва от вълната на "near-shoring" и засенчи Китай като най-голям търговски партньор на САЩ.