Спадът на китайския износ намалява, докато икономиката търси стабилност

Делът на Китай във вноса на САЩ пада до най-ниското ниво от 2006 г.

10:14 | 7 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът на износа на Китай намаля през август, добавяйки към ранните сигнали, че най-лошото може да е минало за някои части от втората по големина икономика в света, докато се опитва да си възвърне инерцията.

Международните доставки паднаха с 8,8% в доларово изражение спрямо година по-рано, докато вносът се сви със 7,3%, което е по-добро от прогнозите и значително по-малко от спада през юли. Търговският излишък е 68 милиарда долара за месеца.

„Подобряването на данните за търговията с Китай е ранен знак за стабилизиране на растежа“, каза Реймънд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Други данни предполагат, че глобалното търсене също започва да се покачва, което дава известна надежда за търговията на Китай през следващите месеци. Износът от Южна Корея - лидер в световната търговия - също намаля с по-умерени темпове през август в сравнение с предходния месец.

Износът беше ключов източник на растеж за Китай по време на пандемията, но приглушеното глобално търсене натежа върху доставките през цялата година и изостри икономическото забавяне. Докато икономистите все още очакват растежът на Китай да съответства на официалната цел на правителството от около 5% за годината, продължаващата криза с имотите и слабото доверие остават пречки.

Китайският бенчмарк индекс на акциите CSI 300 се понижи с до 1% към 11:15 ч. местно време. Hang Seng China Enterprises Index също загуби над 1%. Офшорният юан запази сутрешната загуба от 0,1% при 7,3230 за долар, движейки се близо до 10-месечно дъно. Доходността на 10-годишните държавни облигации беше слабо променена на 2,67%.

„Общата инерция остава хладна“, каза Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings Ltd. „Данните все още предполагат, че насрещните ветрове остават въпреки известно незначително подобрение.“

Джоу каза, че шансът търговията да достигне дъното ще зависи от няколко фактора, включително вътрешното търсене и въздействието на мерките за облекчаване на сектора на имотите.

Други скорошни данни дадоха известно основание за предпазлив оптимизъм. Докато официалният показател за производствената активност се сви за пети пореден месец през август, активността в услугите се забавя - знак, че потребителските разходи остават потиснати.

Правителството на Китай през последните седмици въведе редица постепенни мерки, за да съживи бизнес доверието и да помогне на болния пазар на имоти, ключов източник на икономическо напрежение.

Властите досега избягваха всякакви широкомащабни фискални стимули на фона на опасенията относно високите нива на дълг в икономиката. Някои икономисти прогнозират, че Китай ще пропусне целта си за растеж от около 5% за тази година, а Bloomberg Economics каза, че брутният вътрешен продукт на нацията може никога да не изпревари САЩ в дългосрочен план.

Дял във вноса на САЩ

Делът на Китай във вноса на стоки на САЩ е паднал до най-ниското ниво от 2006 г. през 12-те месеца до юли, според нови данни от статистическото бюро на САЩ.

Делът на вносните стоки, идващи от Китай, е бил средно 14,6% през този период, показват данните, публикувани в сряда. Това е спад от пика от 21,8% през 12-те месеца до март 2018 г., точно преди бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да засили търговската война с азиатската страна.

Американските компании реорганизираха веригите за доставки през последните години на фона на опитите на правителството на САЩ да намали зависимостта на икономиката от Китай, както и нестабилността, разкрита от пандемията.

Страни като Мексико и Виетнам се възползваха от промяната, като китайският износ и преките чуждестранни инвестиции в тези места също се увеличават. Делът на Мексико във вноса на стоки от САЩ се е повишил средно до 15% през 12-те месеца до юли, най-високият рекорд от 30 години на данни. Делът на Виетнам беше 3,7%, малко под връхната стойност, достигната през 2022 г.