Саудитска Арабия и Русия вероятно ще подновят ограниченията на износа на петрол

WTI се търгуваше над $81 за барел в четвъртък, след като напредна с 3,5% в най-дългия период на дневни повишения от март

09:30 | 31 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се Саудитска Арабия да удължи намаляването на доставките на петрол от 1 милион барела до октомври, тъй като се стреми да укрепи цените на фона на колебливата икономическа среда.

Докато световните пазари на суров петрол се затягат, тъй като търсенето се изкачва към рекордни нива, ценовото рали от това лято спря поради нарастващата загриженост относно икономическия растеж в Китай. Оттеглянето крие рискове за Рияд, чиито валутни резерви са спаднали до най-ниското ниво от 2009 г. насам.

Саудитците въведоха допълнително ограничение на доставките през юли – в допълнение към съкращенията, които вече бяха направени с партньорите в алианса ОПЕК+ – и преразглеждаха удължаването му на месечна база.

Двадесет от 25 търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че кралството ще продължи мярката поне още един месец. Няколко делегати от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници лично предсказаха същия резултат.

„Не мисля, че все още са готови да се отпуснат – все още има много макроикономическа несигурност и особено тревогата на Китай“, каза Боб Макнали, президент на базираната във Вашингтон консултантска група Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом. „Ако се успокоят твърде рано, спекулаторите могат да се върнат обратно.“

Цените на петрола скочиха до шестмесечен връх над 88 долара за барел в Лондон по-рано този месец, но оттогава се понижиха, тъй като Китай - най-големият вносител - се бори с кризи, вариращи от младежката безработица до сътресенията в неговите сектори за имоти и неофициални банкови услуги. Фючърсите на Brent се търгуваха близо до 86 долара за барел в сряда.

Само четирима от анкетираните търговци и анализатори прогнозираха, че Рияд ще намали сегашното съкращаване от 1 милион барела до по-малък обем, а само един каза, че то ще приключи напълно. Никой не очакваше кралството да упражни опцията, предложена по-рано този месец, да задълбочи съкращаването.

Обикновено саудитците обявяват решението си за удължаването с изявление, публикувано в държавни медии през първата седмица на месеца.

„Пазарът остава крехък, особено с предстоящата поддръжка на рафинериите през октомври“, каза Гари Рос, ветеран петролен консултант, превърнал се в мениджър на хедж фондове в Black Gold Investors LLC. „Без продължаване на пълното намаление през октомври, саудитците биха рискували да видят Brent от 70 долара – което те не искат да видят.“

Търговците също чакат да видят следващите стъпки от другия член на ОПЕК+, Русия.

Докато повечето държави от ОПЕК+ не успяха да помогнат на саудитците да направят по-дълбоки съкращения на доставките, Москва се присъедини със закъснение. Русия първоначално обеща да ограничи износа с 500 000 барела на ден през август, а след това каза, че ще намали това намаление през септември до 300 000 барела ден.

Пълният 23-членен съюз ОПЕК+ трябва да се срещне в края на ноември, за да преразгледа производствената политика за 2024 г.

Русия преговаря с ОПЕК+

Русия обсъжда с партньорите си от ОПЕК+ възможността за удължаване на съкращенията на износа на петрол до октомври, но досега не е взето решение, съобщи Интерфакс, цитирайки вицепремиера Александър Новак в Москва.

Решението ще зависи от пазарната ситуация, каза Новак според държавната информационна агенция ТАСС, която докладва за същото събитие.

Русия се е ангажирала с по-ранния си ангажимент да намали износа през септември с 300 000 барела на ден в сравнение със средното ниво от май до юни, каза Новак, като за първи път посочи базовата линия за намаленията.

Въпреки че Новак не предостави базовата цифра, данните за индустрията, видени от Bloomberg, показват, че страната е изнасяла средно по 4,86 милиона барела на ден от май до юни по море и по тръбопроводи. През юли доставките на суров петрол за външните пазари бяха средно около 4,28 милиона барела на ден, или около 574 000 барела на ден под базовата линия.

По-голямата част от тези барели бяха пренасочени към вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии приключиха сезонната поддръжка и увеличиха преработката на нефт миналия месец. Производителите в страната увеличиха доставките на суров петрол за рафинериите с около 303 000 барела на ден, в сравнение със средното от май до юни, до 5,66 милиона барела на ден през юли, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията. Данните за износа и рафинериите показват, че производството на суров петрол в Русия през юли е било по-ниско от средното от май до юни.

Спад в запасите на САЩ

Петролът задържа ръста на цените през последните пет дни, воден от спад в запасите в САЩ и спекулации, че лидерите на ОПЕК+ ще удължат съкращенията на доставките.

West Texas Intermediate се търгуваше над $81 за барел в четвъртък, след като напредна с 3,5% в най-дългия период на дневни повишения от март. Запасите в САЩ намаляха с 10,6 милиона барела миналата седмица, като спаднаха до най-ниското си ниво от декември. Запасите в ключовия център в Кушинг, Оклахома, също са намалели до най-малкото от януари.

Последният напредък на цената на суровия петрол означава, че фючърсите в Ню Йорк сега се търгуват точно над нивото, в което започнаха годината. Въпреки че влошаващата се перспектива за Китай и кампанията на Федералния резерв за затягане на паричната политика бяха насрещни ветрове, въздействието беше компенсирано от ограничаване на доставките, наложено от ОПЕК+.

„Виждаме възходящи рискове за прогнозата ни за фючърсите на петрола Brent да достигнат средно 85 долара за барел през четвъртото тримесечие“, каза Вивек Дхар, директор на изследването на минните и енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia. Очаква се запасите в САЩ да бъдат под средното петгодишно ниво, тъй като пазарът преминава към дефицит, каза той.

Пазарът също беше значително по-спокоен напоследък, като волатилността на WTI беше най-ниската от края на 2019 г. Междувременно времевите спредове все още сигнализират за сила, тъй като разликата между най-близките два договора както за WTI, така и за глобалния бенчмарк Brent остава в твърдо обратно контанго.

Суровият петрол запази ценовото ниво въпреки публикуването на нова порция данни в четвъртък, които подчертаха предизвикателствата пред китайската икономика. Цифрите показват, че производствената активност се е свила за пети пореден месец през август.