За световните петролни пазари сделката между САЩ и Иран вече се случва

Вашингтон все още няма да толерира покупки от повечето клиенти на Иран преди санкциите като Южна Корея, Япония или европейски страни, но е спокоен относно разширените продажби в Китай

07:52 | 30 август 2023
Обновен: 07:57 | 30 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Иран и САЩ предприемат предпазливи дипломатически действия, връщането към отпадналото им ядрено споразумение остава далечна перспектива. Но за световните петролни пазари пактът вече влиза в сила.

Месеците на тайна дипломация между двете нации доведоха до напредък в размяната на затворници, деблокирането на замразени активи и вероятно дори обогатяването на уран от Иран. Страните също така изглежда са създали неофициално споразумение относно петролните потоци.

Американски служители признават частно, че постепенно са смекчили част от прилагането на санкциите върху продажбите на ирански петрол. Техеран възстанови производството до най-високото ниво от влизането в сила на забраната преди пет години и доставя най-много суров петрол в Китай от десетилетие. Иранските служители са уверени, че скоро ще изпомпват още повече.

Наводнението в предлагането помага за умерени цени на петрола, които паднаха до 80 долара за барел в Лондон тази седмица, предлагайки облекчение на потребителите и централните банки след години на необуздана инфлация. Поддържането на цената на бензина на ниско ниво може също да помогне на кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън през 2024 г.

„Това е традиционната игра на енергийна дипломация: сключване на сделки за получаване на допълнителни барели“, каза Хелима Крофт, ръководител на глобалната стокова стратегия в RBC Capital Markets LLC в Ню Йорк. „Икономическите интереси на САЩ и Иран са съвпадащи, когато става въпрос за повече барели на пазара.“

Говорител на Държавния департамент каза, че САЩ продължават стриктно да прилагат стабилна рамка от петролни и други санкции срещу Иран и отбеляза, че нивата на износа се колебаят редовно в отговор на цените и други фактори.

Нито една от страните не очаква незабавно да възроди споразумението от 2015 г. - изоставено от бившия президент Доналд Тръмп - което позволи на Ислямската република да продава свободно петрол в замяна на ограничаване на ядрената си програма.

И все пак през последните седмици те постигнаха разбирателство относно възможна размяна на затворници и прехвърлянето на 6 милиарда долара приходи от ирански петрол, останали в Южна Корея – събития, за които администрацията на Байдън настоява, че не са свързани. Има дори съобщения, че Иран значително е забавил натрупването на обогатен уран, близък до оръжейния клас.

Предварителното разведряване прониква в търговията с петрол. Вашингтон все още няма да толерира покупки от повечето клиенти на Иран преди санкциите, като Южна Корея, Япония или европейски страни, но е спокоен относно разширените продажби в Китай.

Доставките до най-големия вносител в света са достигнали 1,5 милиона барела на ден, най-много от десетилетие, изчислява фирмата за пазарно проучване Kpler Ltd. TankerTrackers.com Inc., друг консултант, каза, че износът надхвърля 2 милиона барела на ден.

Производството на Иран се покачи до 3 милиона барела на ден през юли, най-високото ниво от 2018 г., според Международната енергийна агенция в Париж.

„Байдън е готов да гледа в друга посока в замяна на това Иран да ограничи тези запаси от уран“, каза Фернандо Ферейра, директор по геополитически риск в базираната във Вашингтон консултантска компания Rapidan Energy Group. Освен това „Белият дом ще се радва да види повече барели на пазара, за да помогне за поддържането на цените под контрол“, каза той.

Техеран очаква да увеличи добива до 3,4 милиона барела през следващите седмици, каза наскоро министърът на петрола Джавад Оуджи пред енергийната комисия на иранския парламент, според държавната информационна агенция Shana. Това може да нарасне до 3,6 милиона барела до края на годината, според хора, запознати пряко с въпроса.

Ако страната постигне тази цел - само няколкостотин хиляди барела под пред-санкционния капацитет от 3,8 милиона барела - няма да има много повече петрол, който да потече, дори ако официалното споразумение със САЩ бъде финализирано.

„Те се доближават до нивата преди Тръмп; има въпрос колко повече могат да направят“, каза Крофт. „Въпросът е: В кой момент „прилагането на санкции de minimis“ наистина означава „де факто премахване на санкциите?““

Възстановяването на продажбите е един от най-осезаемите признаци досега, че Иран - финансово олюляващ се от години на изолация - се утвърждава отново на световната сцена, след като започна да възстановява връзките си с регионалните съперници и да насърчава отношенията с водещата сила в Азия.

Ръстът на предлагането идва в крехък момент за световните петролни пазари, като китайският икономически растеж и търсенето на горива се колебаят, и подкопава усилията на партньорите на Иран в коалицията ОПЕК+ да укрепят цените.

Саудитска Арабия, лидер на Организацията на страните износителки на петрол, задълбочи съкращенията на добива на петрол през лятото със сериозните 1 милион барела на ден. Въпреки това фючърсите на Brent се понижиха с 5%, след като достигнаха шестмесечен връх в началото на август.

За саудитците завръщането на Иран „не е голям проблем в момента, но има потенциала да се превърне в такъв“, каза Кристоф Руел, старши анализатор в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Дали Ислямската република може да поддържа или дори да увеличи износа ще зависи първоначално от това колко повече петрол може да изтегли от складовете. Страната е изтеглила общо 16 милиона барела, държани на сушата и на борда на танкери този месец, оставяйки я с още 80 милиона, според Kpler.

Но тъй като повечето потенциални купувачи все още са под забрана, Иран в крайна сметка ще разчита на апетита от Китай.

Пекин изкупува иранските барели, за да запълни стратегическите си резерви, насърчен от солидните отстъпки, които Техеран предлага, за да се конкурира с руските доставки, отхвърляни от Европа. Двата основни сорта на Иран в момента се търгуват с отстъпки спрямо сорта Brent от над 10 долара за барел, казват търговци.

Но китайското потребление е подложено на натиск, тъй като страната се бори с кризи, вариращи от младежката безработица до сътресенията в сектора на имотите и сенчестите банкови сектори. Висш петролен директор предполага, че потреблението на гориво в страната може да е достигнало максимума за годината.

„Количеството запаси, което Китай прави, ще намалее в някакъв момент“, каза Ед Морс, ръководител на отдела за изследване на стоките в Citigroup Inc. „Ръстът на търсенето извън Китай е близо до изчерпване“.

И накрая, остават логистични пречки. Ограниченията за достъп до международната банкова система затрудняват Иран да получава плащания и без чуждестранни инвестиции той ще има трудности да увеличи производствения си капацитет.

Освен това Техеран, замразен от международното корабоплаване и застраховане, трябва да осигури достатъчно танкери от „тъмния флот“, за да премества товарите си.

Корабите - често стари и незастраховани превозвачи, които деактивират транспондерите, за да избегнат откриването им - също са от съществено значение за Русия, която беше изключена от конвенционалното корабоплаване след нахлуването ѝ в Украйна.

„Ще има ли достатъчно танкери, за да се превозят суровините и на двете страни?“, чуди се Ферейра от Rapidan.