Износът на горива от Русия върви към 15-месечно дъно на фона на местно търсене

Цената на петрола се стабилизира, като китайските стимули се съревновават с опасенията за търсенето

09:30 | 28 август 2023
Обновен: 09:32 | 28 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на рафинирани горива от Русия е напът да спадне до 15-месечно дъно на фона на силното вътрешно търсене на автомобилни горива и докато някои продукти надхвърлят горните граници на цените от Групата на седемте.

Страната е доставяла 2,24 милиона барела петролни продукти на ден през първите 20 дни на август, което е с 14% по-малко от общия брой за юли, според данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Това е най-ниското ниво от май 2022 г. и с около 5% под нивата от предходната година, когато Европа все още беше най-големият пазар за руски горива.

Руският износ се следи отблизо за улики за нейния добив на суров петрол, откакто Москва реши да скрие официалните данни. За да подпомогне местните доставки, правителството препоръча на производителите на петрол да пренасочат бензина и дизела от износ към вътрешния пазар. В същото време няколко руски рафинирани горива са нарушили ценовите ограничения, наложени от Г-7, усложнявайки достъпа на търговците до транспортни услуги и застраховки.

Потоците от петролни продукти също са намалели този месец въпреки повишените нива на преработка на суров петрол през първата половина на август. Руският износ на суров петрол спадна най-ниско от януари след необяснимо забавяне на черноморското пристанище Новоросийск, заедно с обещаните съкращения на производството.

„В момента все още сме в пиковия сезон на търсене в Русия“, каза Дейвид Уех, главен икономист във Vortexa.

Ето разбивка на руския износ на горива по море от западните и източните пристанища за периода 1-20 август, според данните на Vortexa, събрани от Bloomberg:

Доставките на дизелово гориво и газьол, които представляват около 45% от износа на руски петрол, спаднаха до малко под 1 милион барела на ден според наблюдаваните данни, най-ниското ниво от май. Потоците към повечето региони се свиха - с изключение на Африка, където износът за Либия се задържа. Потоците от бензин и компоненти за смесване са паднали с 43% до 66 000 барела на ден.

Износът на нафта е спаднал до 371 000 барела на ден, с 22% по-малко от нивата, наблюдавани за същия месец на миналата година, с голям спад в товарите, насочени към Азия и Близкия изток. Потоците от реактивно гориво се повишиха до почти 30 000 барела на ден.

Потоците от мазут, които съставляват почти една трета от общия износ на продукти, са паднали до едва 624 000 барела на ден. Това е най-ниското ниво от март 2022 г., когато САЩ - тогава най-големият купувач на продукта - забраниха вноса на руски петрол след нахлуването на Москва в Украйна.

Намаленият износ на продукти с ниска стойност като мазут и нафта, които са ограничени до 45 долара за барел, „повдига въпроса дали руските играчи може би се затруднят да намерят кораби“, каза Уех. Русия може също така „временно да намали приоритетите на този износ, както направиха по подобен начин в месеците след началото на войната“, каза той.

Износът на суровини за рафинерии като вакуумен газьол продължи възстановяването през юли с 148 000 барела на ден, изпратени досега.

Обемите на пратките вероятно ще бъдат преразгледани, тъй като се наблюдават нови товари през останалата част от месеца.

Петролът се стабилизира

Петролът задържа ръста в цените, тъй като Китай обяви мерки за стимулиране на своите фондови пазари и пазари на имоти, помагайки за компенсиране на опасенията относно увеличеното предлагане и затягането на паричната политика в САЩ и Европа.

West Texas Intermediate се търгува около $80 за барел в понеделник, след като затвори с 1% по-високо в петък. Базовият показател на САЩ се понижи през предходните две седмици поради спекулации, че САЩ могат да облекчат санкциите срещу Иран и Венецуела, повишавайки предлагането, и влошаващите се перспективи за търсене в Китай, най-големият вносител на петрол в света.

Ралито в края на миналата седмица дойде след поредица от спадове, които оставиха търговията с фючърси почти там, където започнаха годината, въпреки усилията на производителите от ОПЕК+ Русия и Саудитска Арабия да укрепят цените чрез ограничаване на предлагането. Междувременно най-големите централни банки в света подчертаха необходимостта от поддържане на високи лихвени проценти, докато инфлацията не бъде овладяна, на среща в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Речта на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл в Джаксън Хоул намекна, че централната банка няма да предприеме никакви действия на заседанието си през септември, което помогна за повишаването на цените на петрола, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV в Сингапур.

„Новините за китайските стимули предоставиха допълнителна подкрепа“, каза той. Все пак „цените вероятно ще останат обвързани в диапазона в краткосрочен план, с продължаващи опасения за търсенето и по-силно предлагане“.