Саудитска Арабия се отклонява от Русия с най-голямото понижение в оценката на МВФ

Прогнозата за Рияд бе ревизирина надолу с 1.2%, а тази за ръста на руската икономика бе подобрена с 0.8%

09:25 | 28 юли 2023
Автор: Абир Абу Омар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съюзниците от ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия са в противоположните крайности на последната глобална перспектива на Международния валутен фонд въпреки съвместните усилия за намаляване на добива на суров петрол.

Кралството получава най-рязкото понижение на растежа сред големите икономики от МВФ в момент, когато военновременните бюджетни стимули на Кремъл помагат да се компенсират петролните санкции. Саудитска Арабия, най-бързо развиващата се икономика в Г-20 миналата година, е напът да се разшири само с 1,9% през 2023 г., ревизия надолу с 1,2 процентни пункта спрямо по-ранната оценка на фонда.

За разлика от това МВФ подобри мнението си за Русия с 0,8 процентни пункта и сега очаква икономиката да добави 1,5%, след това, което каза, че е „голям фискален стимул“ през първото полугодие.

За Саудитска Арабия понижаването „отразява съкращенията на производството, обявени през април и юни в съответствие със споразумение на ОПЕК+“, каза МВФ в своя World Economic Outlook, публикувана във вторник.

След като събра значителни приходи от петрол през 2022 г., приходите на кралството от износ – включително сурови и рафинирани продукти – спаднаха до 19 милиарда долара през май, най-ниското ниво от септември 2021 г.

Различните оценки подчертават икономическата цена на усилията на Саудитска Арабия да поеме тежестта на подкрепата на петролните пазари след обявяването на планове за ограничаване на дневното производство с 1 милион барела през юли и август. Някои анализатори дори предупредиха, че брутният вътрешен продукт на кралството може да се свие, особено ако съкращенията на доставките продължат до края на годината.

Миналата година саудитската икономика се разшири с близо 9%, подтикната от скока в цените на енергията след руското нахлуване в Украйна.

Войната, която вече е в своя 18-ти месец, предизвика широкообхватни международни санкции срещу Русия, принуждавайки Кремъл да вдигне разходите и да увеличи индустриалното производство, за да подкрепи военните.

Въпреки че Русия обеща да намали добива си с 500 000 барела на ден през март от февруари и да запази тези ограничения до 2024 г., класифицираните данни на правителството за добива на петрол затрудняват оценката дали страната спазва ангажимента си изцяло.

Русия очаква производството на петрол, включително лек петрол, наречен кондензат, да спадне с 3,7% спрямо миналата година до около 10,34 милиона барела на ден. Прогнозата включва обещанието на Кремъл да намали производството си в отговор на западните санкции, които включват таван на цените на износа на суров петрол и петролни продукти.

Цените на суровия петрол се повишиха през последните седмици, след като съкращенията влязоха в сила. Но остават опасенията, че по-високите лихвени проценти могат да забавят икономическата активност в САЩ и Европа.

По-рано МВФ каза, че Саудитска Арабия ще се нуждае от цените на сорта Brent да надхвърлят средно 80 долара за барел, за да балансира бюджета си тази година. Ако съкращенията на производството продължат и цените на петрола не се повишат значително, бюджетът на кралството може да изпадне в още по-голям дефицит.

Bloomberg Economics прогнозира, че саудитската икономика ще се свие с 0,1% тази година, ако правителството увеличи производството през септември и с 1%, ако запази ограниченията.

Ръст от 1,9% би поставил Саудитска Арабия малко пред САЩ, за които се прогнозира растеж от 1,8% тази година, и далеч зад големи нововъзникващи икономики като Индия и Китай. Бразилия получи единственото подобрение на прогнозата, по-голямо от това на Русия.

Въздействието на забавянето в Саудитска Арабия ще се усети в Близкия изток и Централна Азия, според МВФ. Очаква се икономическият растеж в региона да се забави до приблизително 2,5% от 5,4% през 2022 г.

Все пак растежът е по-устойчив в саудитската непетролна икономика, фокусът на плана за трансформация на престолонаследника Мохамед бин Салман, който наема огромната част от гражданите. Длъжностни лица очакват тази част от икономиката да нарасне с 5,8% тази година.

„Частните инвестиции, включително от изпълнението на „гига-проекти“, продължават да подкрепят силния ръст на брутния вътрешен продукт, който не е свързан с петрола“, каза МВФ.