Ограниченията на Си за металите рискуват да дадат негативен резултат

Решението на Китай да контролира износа на два ключови метала показа, че той има известна сила да отвърне на действията на САЩ, Япония и Европа, които искат да отрежат Пекин от напредналите технологии.

19:22 | 4 юли 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новата система за лицензиране на износа, представена късно в понеделник, подчертава доминиращата позиция на Китай в световното производство на галий и германий, които се използват за производството на чипове, електрически автомобили и телекомуникационно оборудване. Съобщението - само няколко дни преди посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън в Пекин - изглежда е планирано така, че да даде на Китай възможност да окаже натиск върху Белия дом да премахне контрола върху износа, който рискува да попречи на развитието на страната. 

Въпреки това мярката е нож с две остриета и може просто да ускори усилията на тези държави да намалят зависимостта си от втората по големина икономика в света. Ако Пекин в някакъв момент използва тези нови правила, за да ограничи доставките и да намали доставките за други държави, цените вероятно ще се повишат и ще направят по-икономично увеличаването на производството в Япония, Канада, САЩ или другаде.

"Това е част от играта на Китай със САЩ и техните съюзници", казва Джа Ян Чун, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. "Възможно е да има известен първоначален шок за пазарите и фирмите, но с течение на времето, ако тези ограничения се запазят, пазарите и фирмите ще се приспособят."

Този ход подчертава дилемата, пред която е изправен президентът Си Дзинпин, докато се опитва да противодейства на усилията на САЩ да попречат на Китай да получи достъп до чиповете, необходими за доминиране на технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления. Всякакви реципрочни действия само дават на САЩ и Европа повече боеприпаси да настояват за намаляване на риска - нещо, на което правителството на Си се опитва да противодейства.

"Китай винаги подхожда по метода "титла срещу титла", заяви Рой Лий, заместник-министър на външните работи на Тайван, за новите мерки, които той нарече ответна мярка на контрола върху износа от страна на САЩ и други демократични държави. Те "ще се превърнат в ускорител за страните, включително Тайван, Южна Корея и Япония, да намалят зависимостта си от доставките от Китай на тези важни минерали и материали".

Редкоземно оръжие


Предишните усилия на Китай да ограничи продажбата на редкоземни метали само намалиха пазарния му дял, тъй като други държави се опитват да си осигурят доставки на метали, които не са под контрола на Китай.

През 90-те години на миналия век Китай за първи път въведе система за лицензиране на износа на редкоземни метали, като същевременно постепенно увеличи данъците, притискайки компаниите в Япония и други страни, които разчитаха на китайските доставки. Но голямата промяна настъпи през 2010 г., когато Пекин временно спря износа за Япония в отговор на сблъсък между китайска риболовна лодка и японската брегова охрана в близост до острови, за които претендират и двете страни. 

Този инцидент постави началото на надпревара за намиране на алтернативни доставки от Китай. Впоследствие добивът в Австралия и САЩ се увеличи, което доведе до намаляване на дела на Китай в добива до 70% от световното предлагане през 2022 г. спрямо пика от 98% през 2010 г., според Геоложката служба на САЩ. 


Доминиращият дял на Китай в доставките на редкоземни елементи намалява. 

Понастоящем на Китай се падат около 94% от световното производство на галий, според британския Critical Minerals Intelligence Centre. Все пак металите не са особено редки или трудни за намиране, въпреки че Китай ги поддържа евтини и добивът им може да бъде сравнително скъп.

"Налагането на ограничения върху износа рискува да намали пазарната доминация", пишат в бележка изследователи от Eurasia Group, включително Анна Аштън. "Ако бъдат приложени в сегашния си вид, новите ограничения на Китай за износ на минерали биха могли да дадат нов тласък на чуждестранните производители да прехвърлят производството си извън Китай, ускорявайки тенденцията за диверсификация на веригата на доставки."

Китай заяви, че новата система за лицензиране на износа на галий и германий, както и на техните химически съединения, има за цел да защити националната сигурност - същата обосновка, която САЩ и техните съюзници дават за своя контрол върху износа. 

Въпреки това съобщението предизвика загриженост в Европа относно потенциални смущения във веригите за доставки в краткосрочен план и вероятно ще предизвика дискусия за това как да се намали зависимостта от Китай.

Миналия месец Европейският съюз обяви нова стратегия за икономическа сигурност и стартира Закон за критичните суровини, за да улесни финансирането и издаването на разрешителни за нови проекти за добив и рафиниране, както и да сключи търговски съюзи, за да намали зависимостта на блока от китайските доставчици. Ако новите правила се използват за ограничаване на износа, тази ескалация на напрежението може да застраши способността на блока да трансформира икономиката си, за да стане по-екологична.

Според изявление на корейското министерство на промишлеността от вторник, в което се отбелязва, че има и други доставки на двата метала, непосредственият ефект от промените изглежда ограничен.

Въпреки това, дори и Китай да не използва това ново правило, за да ограничи износа в някакъв момент в бъдеще, той вероятно има да губи повече от САЩ, особено след като нарастващите му икономически предизвикателства повдигат въпроса дали някога ще заеме мястото на най-голямата икономика в света. 

Най-ефективният инструмент на Пекин за налагане на санкции на другите е да прекрати достъпа до огромния си пазар или да ограничи износа на стратегически важни стоки. Това обаче допълнително стимулира отделянето от Китай, което Пекин иска да избегне, тъй като би подкопало заявените от него цели за осигуряване на доминиращо положение на страната в новите технологии и на съществена роля в световните вериги за доставки.  

В момента обаче засилващата се идеологическа борба между САЩ и Китай взема превес над глобализацията, заяви Морис Чанг, основател на гиганта в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. по време на индустриално събитие в Тайпе във вторник. 

"В момента националната сигурност, технологиите и икономическото лидерство имат приоритет пред глобализацията", каза той. "Отношенията между САЩ и Китай са по-скоро свързани с конкуренцията, отколкото със сътрудничеството".