Китай препуска в надпреварата за литий от Африка

Континентът ще се превърне във важен източник на суровини за най-големия производител на EV батерии в света

18:04 | 4 юли 2023
Автор: Ани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ранният ход на Китай да се възползва от новите центрове за доставка на литий в Африка дава резултат, като помага на най-големия производител на батерии за електрически превозни средства да се ориентира в свития пазар на ключовия метал. По данни на S&P Global Commodity Insights, насърчени от поредица от инвестиции от страна на китайски компании, мините на континента ще увеличат производството на литиеви суровини над 30 пъти спрямо миналогодишния обем до 2027г. Дотогава на Африка ще се падат 12% от световните доставки в сравнение с 1% през 2022г.

Разнообразяването на източниците на доставки ще стимулира усилията на Китай да защити господстващото си положение в преработката на метали за електромобили - превръщането на суровини като литий, никел и кобалт в химикали, използвани в компонентите на батериите - докато САЩ увеличават усилията си за изграждане на собствени мрежи за доставки с партньори и съюзници в областта на свободната търговия като Канада и Австралия.

"Африка със сигурност ще играе важна роля за Китай, особено като алтернативен източник на суровини за Австралия, която в момента е най-големият доставчик и чийто износ може да бъде ограничен с пускането в експлоатация на местните рафинерии", казва Пен Сю, анализатор за Китай на BloombergNEF. По данни на BNEF до края на десетилетието Мали, Демократична република Конго и Зимбабве могат да се присъединят към редиците на най-големите производители на литий.

Миналия месец първата пратка литиев концентрат достигна до Zhejiang Huayou Cobalt Co. от проект в Зимбабве, а Chengxin Lithium Group Co. съобщи, че литиевата ѝ мина Sabi Star е започнала производство в страната.

Ganfeng Lithium Group Co. е инвестирала в мината Goulamina в Мали, а Contemporary Amperex Technology Co. има подразделение, което е подкрепило проект в Демократична република Конго. Компанията Sichuan Yahua Industrial Group Co. има дял в проект в Етиопия.

"Китайските инвестиции в Африка определено са най-големият източник на капитал за доставка на материали за батерии през последните години", казва Мартин Джаксън, лондонският ръководител на отдела за суровини за батерии в CRU Group. Според него инвестициите в нови региони са от решаващо значение, за да може китайската верига за доставки да отговори на търсенето от страна на производителите.

Китайските производители на акумулатори, водени от CATL и BYD Co., са надхвърлили 1 тераватчас производствен капацитет през 2022г. и продължават да се разширяват, заяви BNEF миналия месец.

САЩ също проучват възможностите за доставка на суровини от Африка, но засега имат само няколко предварителни плана, включително предварителни споразумения за сътрудничество с ДРК и Замбия, каза Алис Ю, анализатор по метали и минно дело в S&P Global Commodity Insights. "За да бъде включена Африка в списъка на доставчиците, благоприятстващи сключването на търговски сделки, ще е необходим и по-задълбочен контрол", каза тя.

Прогнозите са, че световното предлагане на литиеви суровини ще нарасне с 35% през тази година, като около половината от това количество ще дойде от изцяло нови операции, се казва в доклад на BNEF от 30 юни. Пазарът на литиеви ресурси ще остане свит през тази година и през 2024г., въпреки че се очаква да намалее от 2025г. нататък с пускането в експлоатация на повече проекти, включително в Африка и Канада.

Въпреки това африканските държави вероятно ще последват други страни в стремежа си да задържат повече приходи от доставките на литий у дома, като добавят заводи за преработка или рафиниране, които могат да повишат стойността на износа. Зимбабве и Намибия наскоро въведоха мерки за възпрепятстване или забрана на износа на сурова литиева руда.

Мароко, което има споразумение за свободна търговия със САЩ, вече се очертава като потенциален център за производство на батерии за електрически превозни средства, като сред предимствата му са близостта до Европа и изобилието от фосфат, необходим за производството на литиево-железно-фосфатни или LFP клетки.

По-рано тази година правителството на страната съобщи, че китайският производител на батерии Gotion High-Tech Co. е постигнал предварителна сделка за изграждането на първия голям завод за батерии за електрически превозни средства в Африка, който ще има годишен капацитет от 100 гигавата и ще изисква инвестиции в размер на 6 млрд. евро.