Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Китай и САЩ в нова престрелка в технологичната война

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 04.07.2023

12:03 | 4 юли 2023
Автор: Галина Маринова

Свидетели сме на пореден залп във войната за чипове между Пекин и САЩ, след като министерството на търговията на Китай заяви, че ще контролира износа на някои метали, използвани в производството на полупроводници. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Контролът, който според Китай е насочен към защита на националната сигурност и интереси, ще изисква от износителите да имат разрешение за износа на някои продукти от галий и германий.

Според съобщения в медиите този ход за управление на износа на редки елементи, които Пекин класифицира като стратегически, идва в момент, в който Вашингтон обмисля нови ограничения за доставките на високотехнологични микрочипове за Китай.

САЩ и Нидерландия се готвят да нанесат удар на китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове, което е част от усилията да се предотврати използването на техните технологии за укрепване на китайската армия.

Китайските ограничения, които ще влязат в сила от 1 август, ще се прилагат за осем продукта, свързани с галия: галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индиев галиев арсенид. Те ще важат и за шест германиеви продукта: германиев диоксид, субстрат за епитаксиален растеж на германий, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинков германиев фосфид.

Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, съобщи китайското министерство на търговията в изявление.

Всеки, който изнася тези продукти без разрешение, както и тези, които изнасят повече от разрешените обеми, ще бъдат наказвани, се посочва още в съобщението.

Германият се използва също така в инфрачервената технология, оптичните кабели и слънчевите клетки.

Къде се произвеждат?

Германиевите руди са рядкост и повечето германий се добива като страничен продукт от производството на цинк и от въглищна пепел.

По данни на европейската асоциация Critical Raw Materials Alliance (CRMA) Китай произвежда около 60% от германия в света, а останалата част идва от Канада, Финландия, Русия и САЩ.

По данни на китайските митници през миналата година Китай е изнесъл 43,7 тона необработен и обработен германий.

Галият се среща в следи в цинковите руди и в боксита, а галиевият метал се получава при преработката на боксита за производство на алуминий. По данни на CRMA около 80% от него се произвежда в Китай.

По данни на китайските митници през 2022 г. Китай е изнесъл 94 тона галий, което е с 25% повече в сравнение с предходната година.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.https:

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.