Спад в ръста на приходите кара Deutsche Bank да ускори свиването на разходите си

Банката ще съкрати още 500 млн. евро разходи през тази година, с което общите икономии ще достигнат 2,5 млрд. евро

17:40 | 27 април 2023
Автор: Стивън Арънс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Deutsche Bank AG обяви още съкращения на разходите и заяви, че работи за надхвърляне на средносрочните си цели за приходите, тъй като увеличаването на на лихвените проценти повишава приходите на корпоративната банка.

Германският кредитор планира да съкрати още 500 млн. евро разходи през тази година, с което общите икономии ще достигнат 2,5 млрд. евро, като намали броя на служителите и направи подобрения в ипотечната платформа и мрежата за търговия на дребно, се посочва в изявление от четвъртък. 

Приходите на корпоративната банка скочиха с 35%, което позволи на Deutsche Bank да обяви най-голямата си брутна печалба от 2016 г. насам. Единственото болезнено място: 17% спад в търговията с ценни книжа с фиксирана доходност, което доведе до изоставане на компанията от колегите ѝ на Уолстрийт за второ поредно тримесечие.

Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг все повече разчита на корпоративната и частната банка да стимулират растежа, тъй като бумът на търговията от последните години отслабва, а Европа излиза от експеримента си с отрицателните лихвени проценти. Въпреки че съкращава персонала в бек-офиса, Севинг обяви и селективно наемане на служители в корпоративната банка, инвестиционната банка и управлението на благосъстоянието в опит да постигне целта за годишен ръст на приходите от около 4% до 2025 г.

Ключови данни ( в млн. евро) 1Q '22    1Q '23 прогноза  1Q '23 реалност 
Приходи на групата 7 328 7 504 7 680
Приходи на Корпоративна банка 1 462 1 741 1 973
Приходи от FIC 2 840 2 533 2 360
Нетни приходи от лихви 2 877 3 611 3 424
Нетни приходи 1 060 н.д. 1 158

Новите съкращения на разходите ще включват намаление с 5% на "висшия персонал, който не е насочен към клиенти", заяви Севинг в бележки, подготвени за разговор с анализатори, които бяха публикувани на уебсайта. Кредиторът също така налага "строги ограничения" за наемането на нови служители за бек-офиса, каза банката.

За да подкрепи намаляването на разходите, Deutsche Bank свива управителния си съвет до девет членове от сегашните десет, заяви кредиторът късно в сряда, потвърждавайки по-ранен доклад на Bloomberg. Ръководителят на американския сегмент Кристиана Райли напуска в рамките на мащабна промяна, при която отговорността за звеното за управление на активи се прехвърля на главния финансов директор Джеймс фон Молтке.

Запознати лица твърдят, че търговското подразделение вероятно ще бъде пощадено от съкращения на работни места, тъй като ръководителят на звеното Рам Наяк се опитва избирателно да разшири дейността си с нови продукти, за да компенсира забавянето. През последните месеци най-голямата германска банка нае десетки служители от Credit Suisse Group AG, включително за кредитната дейност.

Резултатите от търговския отдел през първото тримесечие поставят Deutsche Bank в редиците на Goldman Sachs Group Inc, която отчете най-лошия резултат по отношение на фиксирания доход от големите компании на Уолстрийт. Банките отчетоха силно различаващи се резултати в един нестабилен период, белязан от срива на Silicon Valley Bank и масовото напускане на Credit Suisse. В края на март самата Deutsche Bank дори стана мишена на спекулантите при разпродажба, което подчерта колко уязвима остава фирмата.

"Пазарът не разбира колко консервативно сме капитализирани", каза фон Молтке в интервю за телевизия Bloomberg. Финансовият директор също така заяви, че вижда потенциал бизнесът на Deutsche Bank за управление на богатството да се възползва от почти пълния колапс на Credit Suisse.

Кратката уплаха също така подчерта защо Deutsche Bank бавно възвръща капитала на акционерите, след като едва сега излезе от четири болезнени години на съкращения на разходите, a нейната рентабилност все още изостава от тази на много други банки. Въпреки че фирмата обеща да върне до 8 млрд. евро на инвеститорите през следващите години, включително чрез обратно изкупуване, тя все още не е обявила програма за обратно изкупуване на акции.

В четвъртък германският кредитор заяви, че е започнал разговори с надзорните органи относно обратното изкупуване и очаква да стартира такова през втората половина на годината. Преглед на рисковите му модели от страна на Европейската централна банка беше забавил плановете по-рано.