Внезапният спад на Deutsche Bank от петък може да е бил предизвикан от само 1 ход

Това може да е сделка със суапове за кредитно неизпълнение за около пет милиона евро

19:10 | 30 март 2023
Обновен: 19:16 | 30 март 2023
Автор: Никълъс Комфорт и Стивън Аронс
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Регулаторите подозират, че сделка със суапове за кредитно неизпълнение на Deutsche Bank е подхранвала глобална разпродажба в петък, пише Bloomberg.

Това е залог от около пет милиона евро (5,4 милиона долара) за суапове, обвързани с дълг на германската банка, според хора, запознати с въпроса. Договорите може да са неликвидни, така че единичен залог може да предизвика големи ходове. Говорител на Deutsche Bank е отказал коментар за Bloomberg.

Предполагаемият косвен ефект e крахът, който доведе до падане на цените на банковите акции, покачване на цените на държавните облигации и скок на цените на суаповете за кредитно неизпълнение за кредиторите, намалявайки около 1,6 милиарда евро от пазарната стойност на Deutsche Bank и над 30 милиарда евро от индекса, който проследява европейските банкови акции. Това е така, защото инвеститорите са разтревожени след колапса на няколко американски банки и спасяването на Credit Suisse, като пазарът търси улики за това дали други кредитори също ще бъдат изправени пред напрежение.

Европейските банки и техните регулатори се опитаха да подчертаят, че следят отблизо рисковете - включително нарастващите лихвени проценти - и че индустрията е на стабилна основа. На фона на нежеланото внимание германският кредитор публикува презентация в понеделник, в която цитира своето „добре диверсифицирано портфолио“ от депозити, ключов фокус за инвеститорите след колапса на Silicon Valley Bank. Deutsche Bank и по-широкият индекс се възстановиха в понеделник, изтривайки част от загубите от петък.

Не е ясно кой е направил съответния залог или защо го е направил. И досега няма доказателства за нещо нечестно в търговията, казват запознати лица. Някои данни сочат, че сделките са с цел хеджиране, посочва един от източниците.

Неликвиден пазар

От суаповете за кредитно неизпълнение на Deutsche Bank най-активно търгуваните бяха деноминираните в долари петгодишни суапове, обвързани с първостепенния дълг на заемодателя, с поне 51 милиона долара условни през двата дни до петък, показват данните на DTCC, разгледани от Bloomberg.

Броят вероятно е по-висок, като се има предвид, че отчетените данни за единични сделки са ограничени до около пет милиона долара. Вместо това обемите на търговия за деноминираните в евро договори възлизат на около 12 милиона евро за всички инструменти през същия период.

Търсенето на задействания подчертава общата липса на прозрачност в класа активи, което Андреа Енрия, висшият надзорен служител на Европейската централна банка, отбеляза във вторник. Той също така призова световните финансови регулатори да разгледат по-отблизо пазара на суапове по кредитни неизпълнения.

„Има пазари, които са много непрозрачни, много плитки, много неликвидни“, каза Енрия на конференция, организирана от германския вестник Handelsblatt. „С няколко милиона можете да преместите спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение“ на голяма банка „и да замърсите също цените на акциите и евентуално изтичането на депозити“, добави той, без да назовава банки.